Kim Džong Un / - SHUTTERSTOCK
06/12/2023 u 14:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Kim Džong Un u suzama

On je viđen kako briše oči maramicom u retkom trenutku emocija dok se obraćao Nacionalnom skupu majki u Pjongjangu

Severnokorejski vođa Kim Džong Un brisao je suze dok je pozivao žene da zaustave pad nataliteta u zemlji. On je viđen kako briše oči maramicom u retkom trenutku emocija dok se obraćao Nacionalnom skupu majki u Pjongjangu.

Činilo se da pokušava da spreči suze tokom svog govora dok je pozivao žene da pomognu u jačanju moći nacije.

- Zaustavljanje pada nataliteta i pružanje dobrog staranja o djeci i obrazovanje sve su naše porodične stvari koje bi trebalo da riješimo zajedno s našim majkama - rekao je Kim na sastanku.

Stručnjaci vjeruju da mnoge nove porodice nemaju više od jednog djeteta u Severnoj Koreji jer im je potrebno mnogo novca da odgajaju svoju djecu, prenosi Skaj njuz.

Teško je prikupiti tačne podatke o stopi nataliteta zbog ograničene statistike koju objavljuje Sjeverna Koreja, koja je jedna od najsiromašnijih nacija na svijetu.

Procjene južnokorejske vlade pokazuju da je stopa plodnosti kod njenog sjevernog komšije padala u posljednjih 10 godina.

Prosječan broj beba za koje se očekuje da će ih žena roditi tokom svog života iznosio je 1,79 u Sjevernoj Koreji 2022. godine, što je pad u odnosu na 1,88 u 2014. godini.

Kimov apel u izrazitoj je suprotnosti s programima kontrole rađanja koje je Severna Koreja uvela 1970-ih i 80-ih kako bporii usla posljeratni rast stanovništva.

Procjenjuje se da je sredinom 1990-ih glad usmrtila stotine hiljada ljudi, što je dovelo do naglog pada stope plodnosti u zemlji, navodi se u izveštaju objavljenom u avgustu Hyundai Research Institute-a sa sedištem u Seulu.

- Mnoge porodice u Sjevernoj Koreji takođe ne namjeravaju da imaju više od jednog djeteta ovih dana jer znaju da im treba mnogo novca da odgajaju svoju djecu, šalju ih u školu i pomognu im da nađu posao - rekao je An Kjung-su, rukovodilac DPRKHealth.org, web stranice koja se fokusira na zdravstvene probleme u Sjevernoj Koreji.

Agencija za statistiku Južne Koreje procjenjuje da Sjeverna Koreja trenutno ima 25,7 miliona stanovnika. Izvještaj instituta Hyundai kaže da se očekuje da će se stanovništvo Sjeverne Koreje smanjiti od 2034. godine i pasti na 23,7 miliona do 2070. godine.

Sjevernokorejski državni mediji izvještavaju da je zemlja uvela beneficije za porodice s troje ili više djece.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:59