/ - FOTO YOUTUBE DISCOVERY
26/07/2023 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Krijumčari bacaju kokain u more: Naučnici će uzeti uzorke krvi od ajkula

Jedna od pretpostavki naučnika je da na određenim mjestima gdje su paketi kokaina pocijepani, morska voda ponekad dobije tako jaku koncentraciju kokaina da ribe i morski psi doživljavaju promjene u ponašanju

Naučnici su utvrdili da se morski psi na obalama Floride ponašaju neobično što bi moglo biti uzrokovano time što su ajkule žvakale pakete kokaina koji su završili u moru, piše Crimesite.

"Discovery Channel" je objavio snimak. Naučnici su se suočili sa ajkulama čekićima koje inače plivaju dalje od ljudi, ali sada nisu pokazivale strah od ronilaca. Ajkule su takođe plivale u čudnim obrascima, ili u krugovima.

Jedna od ajkula plivala je kao da je povučena na jednu stranu. Činilo se da su i druge vrste ajkula pokazale čudno ponašanje.

- Krijumčari putuju malim brzim čamcima od obale Kolumbije i Venecuele do Sjedinjenih Država i do ostrva kao što su Jamajka i Santo Domingo/Haiti. Kada prijete da će biti presretnuti, bacaju kokain u more. Vojne ili istražne službe ne uspijevaju uvijek izvući bale droge iz mora. Holandski mornarički brodovi takođe patroliraju Karipskim morem- piše navedeni portal.

Većina kokaina iskrcava se duž obale Floride. Istraživači su obavili svoja zapažanja u moru južno od Floride. Sumnja se da mnoge bale kokaina koje su krijumčari bacili u more plutaju na ovo područje zbog morskih struja.

Istraživači su sprovodili eksperimente u kojima su u more bacali lažne bale nalik balama kokaina. Činilo se da su ajkule zaista dodatno reagovale na to. Takođe su testirali reakciju ajkula na dodavanje visokokoncentriranog ribljeg praha u mamac. Taj bi učinak bio uporediv s učinkom koji bi kokain izazvao u mozgovima ajkula. Ispostavilo se da su i ajkule veoma osjetljive na ovo.

Jedna od pretpostavki naučnika je da na određenim mjestima gdje su paketi kokaina pocijepani, morska voda ponekad dobije tako jaku koncentraciju kokaina da ribe i morski psi doživljavaju promjene u ponašanju. Naučnici sada planiraju uzeti uzorke krvi od ajkula u tom području kako bi izmjerili nivo kokaina u njihovoj krvi.

Već je objavljeno nekoliko naučnih studija koje sugerišu da je riba u nekim unutrašnjim plovnim putevima u Sjedinjenim Državama postala ovisna o metamfetaminu. To je lijek koji se široko koristi u gradovima koji leže na tim rijekama i jezerima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:28