/ FOTO: YOUTUBE SCIENCE X: PHYS.ORG, MEDICAL XPRESS, TECH XPLORE
28/07/2022 u 18:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Naučnici snimili zvukove koje proizvode raže na dnu mora

Raže, ribe sa hrskavičavim skeletom, blisko povezane sa ajkulama, među svojim karakteristikama imaju i činjenicu da poseduju najveći mozak kod riba koje trenutno naseljavaju mora i okeane

Naučni tim predvođen istraživačima iz Australije, uz učešće biologa iz Malage, Hosea Havijera Delgada, predstavio je prve dokaze, u vidu naučne studije i demonstracionih video zapisa, o ražama i zvukovima koje emituju u svom prirodnom okruženju, na morskom dnu obale grupe ostrva u Indoneziji.

Raže, ribe sa hrskavičavim skeletom, blisko povezane sa ajkulama, među svojim karakteristikama imaju i činjenicu da poseduju najveći mozak kod riba koje trenutno naseljavaju mora i okeane, prenosi N1.

Jedna od mogućih upotreba razvoja mozga je komunikacija i, u tom smislu, poslednjih decenija su sprovedena različita istraživanja o zvukovima koje proizvode raže koji žive u akvarijumima i zoološkim vrtovima, piše La Vanguardia.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Ecology, koji uređuje Američko društvo za ekologiju.

U jednom od video snimaka koji su objavili autori studije, raža vrste Urogimnus granulatus primJećena je kako pliva i emituje isprekidane zvukove do sada nepoznate nauci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 10:19