/ - FOTO: EPA
28/11/2022 u 21:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Oko 40 hiljada ljudi na protestu u Moldaviji

Traži se smjena vršioca dužnosti generalnog tužioca Jona Muntjanua koji je, između ostalog, prethodno podržao odluku vlade da zabrani rad stranke "Šor", koja teži saradnji sa Moskvom

Moldavska opoziciona partija "Šor" održala je danas još jedan veliki protestni skup u Kišinjevu na kojem su zatražili smjenu vlasti zbog skandala koji je izbio kada je otkivena navodna prepiska visokih državnih zvaničnika, kao i zbog sveukupne ekonomske situacije u zemlji.

Oko 40.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Državnog tužilaštva od kojeg su zatražili da procesuira navodne protivzakonite radnje nekih članova aktuelne vlade, navode "RIA Novosti".

Traži se smjena vršioca dužnosti generalnog tužioca Jona Muntjanua koji je, između ostalog, prethodno podržao odluku vlade da zabrani rad stranke "Šor", koja teži saradnji sa Moskvom.

Ideja o gašenju stranke pojavila se nakon što su opozicionari oformili paralelnu vladu i obećali da će predsjednicu zemlje Maju Sandu izvesti pred sud kao nacionalnog izdajnika. Ona, sa druge strane, tvrdi da su demonstranti i njihove akcije dio hibridnog rata koji se vodi protiv zvaničnog Kišinjeva, kako bi se zemlja odvratila od "demokratskog opredjeljenja".

Demonstranti su danas započeli protestne šetnje na različitim lokacijama u gradu, da bi se kasnije svi okupili na istom mjestu, blokirajući glavnu ulicu.

Početkom mjeseca, 9. novembra, administracija predsjednika Moldavije saopštila je da je zvanični Telegram nalog predsjednice Maje Sandu hakovan. Tom prilikom procurele su neke kompromitujuće informacije, koje je administracija demantovala i sporne objave ocijenila kao "neautentične".

"Problematično" saopštenje je čas nestajalo, čas se ponovo pojavljivalo na mreži, a u njemu se govorilo o navodnoj unutrašnjoj prepisci ministra pravde Moldavije Sergeja Litvinjenka sa drugim članovima vlade. Prema navodima iz objave, ministar se tereti za miješanje u rad tužilaštva.

Ista objava pojavila se i na Telegram kanalu potpredsjednika Vlade, ministra infrastrukture i regionalnog razvoja Andreja Spinua.

Autori saopštenja koja su se pojavila na Telegram kanalima zvaničnika tvrde da posjeduju prepisku ministra pravde, a na drugom sajtu je kasnije objavljena i lična prepiska Sanduovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Dorina Receana, pišu ruski mediji.

Nedelju dana kasnije, na istom sajtu objelodanjene su poruke ministarke unutrašnjih poslova Ane Revenko, a prije tri dana, 25. novembra, i one od vršioca dužnosti generalnog tužioca Moldavije Jona Muntjanua.

Predsjednik parlamenta Igor Grosu okrivio je za incident opoziciju i rusku Federalnu službu bezbjednosti, kojoj ne odgovara okrenutost Kišinjeva prema Zapadu. Tužilaštvo Moldavije je pokrenulo krivični postupak, a Savjet bezbjednosti zatražio je pomoć i saradnju od administracije aplikacije Telegram.

Protesti u Moldaviji počeli su u septembru ove godine i od tada su se više puta nastavljali. Na njima je svaki put učestvovalo više stotina, pa čak i hiljada ljudi. Mnogi od njih kasnije su i uhapšeni. Glavni razlog izlazaka na ulicu je prozapadno orijentisana vlada, inflacija, pad životnog standarda i trenutna nestabilna energetska situacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 02:55