/ - FOTO: SKRINšOT - TVITER
27/09/2024 u 14:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Proglašena vanredna situacija, uragan opustošio Floridu

Uragan Helena oslabio je i spao na kategoriju 1, sa maksimalnom brzinom od 120 kilometara na čas, ali zvaničnici su rekli da su uslovi i dalje opasni po život i pozvali su ljude da ostanu u skloništima, objavio je danas Nacionalni centar za uragane (NHC), a preneo Bi-Bi-Si (BBC).

Uragan u SAD

Oluja se pomjerala na sjever od Floride do Džordžije i bila je oko 160 kilometara od Auguste i 65 kilometara od Mejkona u Džordžiji i kretala se brzinom od oko 48 kilometara na sat, saopštio je centar za uragane u Majamiju jutros u četiri sata, prenosi AP.

Helena je sinoć stigla na sjeverozapad Floride kao oluja kategorije 4.

Zvaničnici su pozvali stanovnike da poslušaju naredbe o obaveznoj evakuaciji ili će se suočiti sa  opasnim po život. - Odigraće se scenario koji se stvarno ne može preživjeti u obalnom području - upozorio je prije udara uragana direktor NHC-a Majkl Brenan, s vodom koja može uništiti zgrade i nositi automobile.

Izdato upozorenje i o poplavama

Najmanje šest osoba poginulo je u nevremenu kada je uragan Helena pogodio SAD, za koji Si-En-En (CNN) navodi da je najjači koji je ikad pogodio oblast Big Bend na Floridi, prenosi Nova.rs.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je Helena sinoć pogodila obalu blizu ušca reke Ausila u oblasti Big Benda u Meksičkom zalivu. Brzina vjetra bila je 225 kilometara na čas.

Zbog Helene vlasti su izdale upozorenja o uraganima i poplavama koja su se proširila do sjeverne Džordžije i zapadne Sjeverne Karoline.

Otkazano više od 1.000 letova zbog uragana Helen

U pet država proglašena vanredna situacija

Više od milion domova i preduzeća ostalo je bez struje na Floridi i više od 50.000 u Džordžiji. Guverneri američkih saveznih država Floride, Džordžije, Alabame, Sjeverne Karoline i Virdžinije proglasili su vanrednu situaciju u svojim državama.

Jedna osoba je poginula na Floridi kada je saobraćajni znak pao njen automobil, a prijavljeno je da su dvije osobe poginule u južnoj Džordžiji.

U planinama Severne Karoline palo je i do 25 centimetara kiše.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 14:34