/ - PRINTSCREEN
23/09/2023 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U Egiptu niče novi glavni grad od 50 milijardi dolara

Nova prijestonica smještena 60 kilometara jugoistočno od Kaira, gradi se za šest miliona stanovnika, a osmišljena je kako bi se smanjile saobraćajne gužve i riješili drugi infrastrukturni problemi prenapučenog Kaira

Novi glavni grad Egipta, koji još nije dobio svoje ime, počeo se graditi prije osam godina, a vrijednost radova koji su započeli 2015. godine procjenjuje se na 50 milijardi dolara.

Ovih dana objavljeni su nove snimci velikog gradilišta istočno od Kaira.

Privremeni naziv glasi Novi administrativni glavni grad, a riječ je o samo jednom od nekoliko megaprojekata vlade predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija, prenosi Capital.ba.

Nova prijestonica smještena 60 kilometara jugoistočno od Kaira, gradi se za šest miliona stanovnika, a osmišljena je kako bi se smanjile saobraćajne gužve i riješili drugi infrastrukturni problemi prenapučenog Kaira.

Projektom upravlja egipatsko ministarstvo odbrane, a plan je konsolidacija i preseljenje sjedišta vlade u kontrolisanije okruženje.

Predviđeno je postavljanje šest hiljada kamera. Gradi se i novi parlament, ministarstava i druge vladine zgrade kao i ambasade.

U novoj prijestonici već se nalazi najviša zgrada u Africi (Iconic Tower visok gotovo 400 metara), ogromna predsjednička palata, deseci zgrada ministarstva, škola, bolnica, džamija.

Završetak radova tek se nazire, a egipatska vlada duboko je zapala u dugove. Neki ljudi ipak su se počeli useljavati, iako mnogi stanovnici Kaira poručuju da zapravo ne mogu priuštiti život u novom gradu.

Očekuje se da će nova administrativna prestolnica biti povezana s Kairom linijom podzemne željeznice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
EGIPATKAIROGRAD
29. april 2024 04:47