Nagrada za informacije o El Majou / STATE DEPARTMENT
26/07/2024 u 07:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Uhapšeni meksički narkobos El Majo i El Čapov sin: Krijumčarili fentanil

Meksički narkobos Ismail Zambada s nadimkom El Majo i sin njegovog bivšeg partnera Hoakina Guzmana odnosno El Čapo (uhapšeni su juče u El Pasu u Teksasu.

Zambada (76) je osnovao kriminalnu organizaciju s El Čapom, koji je trenutno u zatvoru u SAD, prenose mediji.

U februaru, američki tužioci optužili su Zambadu za zavjeru za proizvodnju i distribuciju fentanila, droge snažnije od heroina koja se okrivljuje za američku krizu s opioidima, prenosi Avaz.

Uhapšen član kartela Sinaloa: Čuvao sinove El Čapa, tijela žrtava bacao tigrovima

- Ministarstvo pravosuđa SAD privelo je još dvojicu navodnih vođa kartela Sinaloa, jedne od najnasilnijih i najmoćnijih organizacija za krijumčarenje droge u svijetu - navodi se u saopštenju.

- El Majo i Guzman Lopez pridružuju se rastućoj listi vođa kartela Sinaloa i saradnika koje Ministarstvo pravde smatra odgovornim u Sjedinjenim Američkim Državama. Fentanil je najsmrtonosnija prijetnja drogom s kojom se naša zemlja ikada suočila, a Ministarstvo pravde SAD neće mirovati dok svaki pojedini vođa kartela, član i saradnik odgovoran za trovanje naših zajednica ne bude pozvan na odgovornost - rekao je američki državni tužilac Merik Garlend.

Dva američka zvaničnika rekla su Reutersu da su Zambada i Guzman Lopez privedeni nakon slijetanja privatnim avionom gdje ih je dočekala DEA.

Američki tužioci kažu da je kartel Sinaloa najveći dobavljač droge u SAD.

Prema ranijim podacima, fentanil je vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 45 godina. Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) nudila je nagradu do 15 miliona dolara za Zambadino hapšenje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 01:54