/ - SKRINšOT, TVITER
17/04/2023 u 20:54 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Ukrajina: Vagner priznao da je ubijao djecu u Bahmutu i Soledaru

Kako iz ukrajinske ambasade dodaju, Uldarov je rekao da su vojnici dobili komandu da „sve izbrišu sa lica zemlje i unište

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je da su članovi ruske paravojne grupe Vagner priznali u intervjuima da su po naređenju ubili više od 20 djece u Bahmutu i ​​Soledaru, prenosi N1.rs.

U saopštenju ukrajinska ambasada navodi da se bivši ruski komandanti jedinica grupe Vagner, koji su u rat krenuli iz ruskih zatvora, trenutno nalaze u Rusiji i da ih je intervjuisao osnivač portala Gulagu.net Volodimir Osječkin.

-Konkretno, Azamat Uldarov, bivši osuđenik iz Saratovske oblasti (pomilovan ukazom predsjednika Rusije od 23. avgusta 2022) i Aleksej Savičev, bivši osuđenik iz Voronješke oblasti (pomilovan ukazom predsjednika Rusije od 2. septembra 2022)- navodi se u saopštenju.

Ambasada Ukrajine dodaje da su vojnici tokom video i audio intervjua govorili o detaljima streljanja više od 20 ukrajinske djece i tinejdžera, dizanja u vazduh jame sa više od 50 ranjenih zarobljenika i „pražnjenja“ stambenih zgrada.

-Jedan od članova priznaje da je pucao petogodišnjoj djevojčici u glavu kada su otišli ​​u Soledar i Bahmut… Uldarov je rekao da je očistio podrum sa 300 do 400 civila, sa 40 djece- navodi saopštenje ambasade.

Kako iz ukrajinske ambasade dodaju, Uldarov je rekao da su vojnici dobili komandu da „sve izbrišu sa lica zemlje i unište“ i da je sa saborcima pobio sve, „žene, muškarce, penzionere i djecu, male petogodišnjake“.

Ambasada Ukrajine je saopštila da je Savičev u intervjuima izjavio da su dobili naređenje da stanovnike starije od 15 godina odjednom strijeljaju, a na pitanje koliko su nenaoružanih civila ubili u februaru 2023. godine odgovorio je da je „teško nazvati civilima“ 15-godišnjake.

-Oba bivša komandanta jedinica grupe Vagner su takođe izjavila da je Prigožin „lično izdavao naređenja za streljanje i ubistva i odobravao terorističke metode i brutalnost- saopštila je ambasada Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 17:27