Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/06/2023 u 06:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Kosova zabranila ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama

Policija Kosova saopštila je prethodno da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na sjeveru Kosova, dok zvaničnici u Beogradu tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije

Vlada Kosova saopštila je da su institucije zabranile ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo nakon, kako tvrde, otmice kosovskih policajaca.

Policija Kosova saopštila je prethodno da su tri njena granična službenika navodno kidnapovale snage Srbije na graničnoj liniji na sjeveru Kosova, dok zvaničnici u Beogradu tvrde da su uhapšeni bili duboko na teritoriji Srbije.

Portparol Vlade Prparim Krueziu potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da su kosovske institucije nakon posljednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

"Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane bezbjednosnih institucija. Sljedeće radnje biće preduzete na osnovu preporuka institucija za sprovođenje zakona”, rekao je Krueziu.

Tenzije između Beograda i Prištine počele su 26. maja, kada su novi albanski gradonačelnici opština na sjeveru, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade lokalnih samouprava, uz protivljenje lokalnih Srba.

Tenzije su kulminirale 29. maja, kada su se u Zvečanu demonstranti sukobili sa pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR.

U sukobima je povrijeđeno više desetina ljudi sa obje strane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:14