/ - SHUTTERSTOCK
31/08/2024 u 09:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vojska SAD ubila 15 boraca Islamske države u napadu u Iraku

Američka vojska sprovela je sa iračkom vojskom napad protiv džihadističke grupe Islamska država u zapadnom Iraku i ubila 15 njenih boraca, saopštila je kasno sinoć američka vojna komanda.

- Ta grupa džihadista bila je naoružana brojnim oružjem, granatama i pojasevima sa eksplozivom. Nema naznaka da je bilo civilnih žrtava - dodaje se u saopštenju.

Operacija, izvedena u četvrtak ujutru, ali objavljena u petak uveče, „imala je za mete lidere džihadista kako bi se dezorganizovala i potkopala sposobnost te grupe da pripremi, organizuje i izvede napade na civile u Iraku“, navela je američka vojna komanda.

Dodaje se da Islamska države „ostaje prijetnja regionu, američkim saveznicima kao i američkoj nacionalnoj teritoriji“.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i gotovo 900 u Siriji, kao dio međunarodne koalicije stvorene za borbu protiv Islamske države.

Iako su iračke vlasti krajem 2017. proglasile pobjedu nad Islamskom državom, džihadističke ćelije i dalje sporadično napadaju vojnike i policajce, posebno u ruralnim i udaljenim oblastima, van većih gradova.

Irak je 15. avgusta najavio odlaganje završetka misije međunarodne antidžihadističke koalicije koju predvodi Vašington na njegovoj teritoriji, pravdajući to odlaganje „najnovijim razvojem događaja“ u eksplozivnom regionalnom kontekstu.

U Turskoj uhapšeno više od 100 ljudi osumnjičenih da su članovi „Islamske države”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 09:58