Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
17/06/2024 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vrhovni vojni komandant Ukrajine: Rusija pojačava napade uoči dodatne vojne pomoći zapada

Ruska vojska intenzivira svoje napade, pokušavajući da osvoji što više teritorija prije nego što Ukrajina dobije dodatnu vojnu pomoć zapada, uključujući avione F-16, rekao je vrhovni ukrajinski vojni komandant Oleksandr Sirski.

Sirski je rekao da zapovjedništvo ruskih trupa trenutno ulaže sve napore kako bi povećalo intenzitet napada, ne bi li iscrpili ukrajinske trupe, poremetili obuku i spriječili prelaz na aktivna ofanzivna djelovanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Neprijatelj je veoma svjestan da će kao rezultat postupnog primanja značajne količine naoružanja i vojne opreme od naših partnera, i dolaska prvih F-16 koji će ojačati našu protivvazdušnu odbranu, vrijeme igrati u našu korist i da će se njegove šanse za uspjeh smanjiti, naveo je Sirski na Telegramu.

Kako je dodao, ruske snage su se usredsredile na front u Pokrovsku, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Siriski je kazao da se moskovske snage tamo približavaju ključnoj tranzitnoj tački i ruti snabdijevanja koja povezuje civilna središta na sjeveru industrijske teritorije sa južnijim gradovima.

Procjena Siriskog je uslijedila nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da trenutni nivo zapadne vojne pomoći nije dovoljan da garantuje pobjedu Ukrajine nad invazijom ruskih snaga.

Zelenski je, kao i drugi ukrajinski zvaničnici, više puta pozvao zapadne saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja, posebno obećanih borbenih aviona i sistema protivvazdušne odbrane.

Na dvodnevnom skupu u Švajcarskoj, 80 država pozvalo je da teritorijalni integritet Ukrajine bude temelj svakog mirovnog sporazuma za okončanje ruskog rata.

Slovenija isporučila Ukrajini bataljon oklopnih vozila iz vremena JNA

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 13:57