/ YOUTUBE ILUSTRACIJA
19/10/2022 u 08:47 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zabrinutost za kinesku potražnju spustila cijene nafte

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,35 dolara i iznosila je 90,27 dolara, dok je na američkom pala 1,77 dolara na 83,69 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara pod pritiskom pojačane proizvodnje u Sjedinjenim Američkim Državama i zabrinutosti za potražnju u Kini zbog ekonomskih posljedica strogih mjera suzbijanja koronavirusa. Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 1,35 dolara i iznosila je 90,27 dolara, dok je na američkom pala 1,77 dolara na 83,69 dolara, prenosi SEEbizz.

Trgovci strahuju za kinesku potražnju nakon što je statistički ured odložio objavljivanje podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromjesečju, ne navodeći novi datum objave. Kina je najveći uvoznik nafte u svijetu. nDosljedna kineska politika nulte tolerancije prema koronavirusu pojačava neizvjesnost i otvara pitanja o ekonomskom rastu, kazala je Tina Teng iz CMC Marketsa.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) već su snizile prognoze rasta globalne potražnje u ovoj i idućoj godini, upozorivši na moguću recesiju nakon što su centralne banke vodećih ekonomija podigle troškove zaduživanja.

Raspoloženje na tržištu prigušile su i glasine da bi Vašington mogao ponovo na tržište plasirati naftu iz rezervi, ističe Giovanni Staunovo iz UBS-a. Kabinet američkog predsjednika Joea Bidena mogao bi se odlučiti na taj korak kako bi „ohladio“ cijene prije izbora za Kongres koji će biti održani u novembru.

Američki predsjednik tražio je od OPEC-a i njegovih partnera da na tržište plasiraju više barela, ali grupa je odlučila da smanji proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtane nivoe. Neki analitičari upozoravaju da će smanjenje vjerovatno biti upola blaže budući da neke članice ne uspijevaju da realizuju dodijeljene kvote, ali odluka je izazvala napetost u odnosima Saudijske Arabije, de facto lidera OPEC-a, i SAD-a.

"Iako proizvodnja vjerovatno neće biti smanjena ni za pola navedenog obima, vlada SAD-a je smatra uvredom. Pitanje je sada kako će SAD reagovati jer bi ta reakcija mogla imati dalekosežne posljedice po tržište nafte", napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Američko Ministarstvo energetike predviđa istovremeno rekordnu proizvodnju u Permskom bazenu u Teksasu i Novom Meksiku, najvećem bazenu naftnog škriljca u SAD-u, od 5,453 miliona barela dnevno. OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 2,01 dolara na 92,16 dolara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:12