Марија Захарова / -интернет
25/05/2022 u 18:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захарова: не можете и наоружавати Украјину и нудити мировне планове

Италијански министар спољних послова Луиђи Ди Мајо представио је мировни план о Украјини од четири тачке, који би укључио ЕУ и УН

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је данас фантазијом италијански мировни план за Украјину, који је прошле недјеље представио шеф италијанске дипломатије Луиђи Ди Мајо.

„Не можете једном руком снабдјевати Украјину оружјем, а другом смишљати планове за мирно рјешавање ситуације”, рекла је Захарова током недјељног брифинга, преносе свјетске агенције.

Италијански министар спољних послова Луиђи Ди Мајо прошле недјеље је представио мировни план о Украјини од четири тачке, објавио је раније лист Ла Република.

Оне укључују прекид ватре, неутралност Украјине уз међународне гаранције и процес придруживања ЕУ, сарадњу на постизању билатералног споразума између Кијева и Москве о територијалним питањима и потписивање новог мултилатералног споразума о безбиједности у Европи.

Замјеник италијанског министра спољних послова Манлио Ди Стефано касније је потврдио постојање мировног плана за Украјину који је поднијет УН и рекао да ће то захтијевати укључивање различитих земаља и организација, укључујући ЕУ и саме УН.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је јуче да Кремљ још није видио предлог Италије за рјешавање сукоба у Украјини, али да се нада да ће тај план бити достављен Москви дипломатским каналима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:30