/ - EPA
15/06/2023 u 17:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zaharova: Nuklearni rat ne smije da se desi

Zaharova je istakla da je Moskva u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata u kome, kako navodi, ne može biti pobjednika i nikada ne smije da se desi

Ruska hipotetička upotreba nuklearnog oružja može se desiti isključivo u vanrednim okolnostima i biće moguća samo u odbrambene svrhe, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi N1.

-Ruska politika nuklearnog odvraćanja je striktno defanzivna. Hipotetička upotreba nuklearnog oružja je jasno ograničena vanrednim okolnostima u okviru striktno odbrambenih ciljeva-rekla je ona na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

Zaharova je istakla da je Moskva u potpunosti posvećena principu neprihvatljivosti nuklearnog rata u kome, kako navodi, ne može biti pobjednika i nikada ne smije da se desi, prenosi TASS.

-Dosledno pozivamo sve druge strane da se pridruže zajedničkoj izjavi lidera pet nuklearnih država o sprečavanju nuklearnog rata i neprihvatljivosti trke u naoružanju-rekla je ona.

Istovremeno, ona nije isključila da bi Rusija mogla da promijeni svoju odluku da suspenduje sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (Novi START).

-U ovom slučaju, da, samo ako Vašington pokaže političku volju i uloži napore da ublaži tenzije i deeskalaciju i stvori uslove za nastavak punog funkcionisanja sporazuma- dodala je Zaharova.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je ranije danas da alijansa ne vidi naznake da je Rusija promijenila svoj nuklearni stav nakon izjava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je njegova država od Moskve dobila nuklearno oružje za koje se ne libi da upotrijebi.

Lukašenko je u utorak izjavio da ne bi oklijevao da naredi upotrebu ruskog taktičkog nuklearnog naoružanja, koje bi trebalo da bude raspoređeno u Bjelorusiji, ako njegova država bude napadnuta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je ranije ove godine da planira raspoređivanje nuklearnog oružja kratkog dometa u Bjelorusiji i naglasio da će Moskva zadržati kontrolu nad tim oružjem

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:36