/ Foto: JAVIER CASTáN
23/11/2021 u 17:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зашто је Ердогану засметао популарни сиријски свадбарски пјевач

Омар Сулејман ухапшен је прошле седмице, пошто га је полиција оптужила за тероризам

Музичар рођен у Сирији Омар Сулејман, ухапшен је прошле седмице Турској због наводних веза са Радничком партијом Kурдистана коју предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра терористичком групом.

Сулејман је приведен у сриједу, а медији пишу да су полицајци претражили његову кућу у југоисточној турској провинцији Санлиурф.

- Хапшење је вјероватно изазвано недавним извјештајима да је Омар отпутовао у област у Сирији коју контролишу припадници курдске милиције познате као Народна заштитна јединица- казао је Омаров менаџер.

Курдска полиције је била савезница САД у борби против "Исламске државе", али Турска их сматра продужетком Радничком партијом Курдистана и пријетњом њеној националној безбједности.

Подсјетимо, Радничка партија се деценијама бори против турских трупа на југоистоку земље, тежећи већу аутономију за курдско становништво.

image
Фото: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO

Сулејманов син је негирао наводне очеве везе са тероризмом, рекавши да није имао никакву политичку припадност и да је постао жртва "злонамјерне пријаве". 

Ипак, Сулејман је пуштен у петак из притвора, а локални суд у турској сиријској пограничној провинцији Санлиурфа ослободио га је након што је дао изјаву безбједносним снагама.

Омар је брзо постао планетарна звијезда, а каријеру је започео наступајући на вјенчањима, свадбама и другим догађајима у сјеверној Сирији. Његова оптимистична електронска музика донијела му је међународну славу последњих година.

Објавио је неколико албума и сарађивао са музичарима као што је Бјорк, а свирао је и на британском фестивалу Гластонбери и на концерту током додјеле Нобелове награде за мир 2013. године.

Омар је живио у Санлиурфи око деценију након што је напустио Сирију, попут 3,6 милиона сиријских избјеглица у Турској које су побјегле од 10-годишњег рата и сукоба. Иначе долази из сиријске већинске курдске провинције Хасекех.

Његова пјесма "Варни, Варни" прикупила је милионе прегледа на "Јутјубу". 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 00:23