Mobilizacija ne važi za svakoga / - MREžA X
24/10/2023 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog Natanjahuovog sina sve veće ogorčenje među izraelskim vojnicima

Prema pisanju medija 32-godišnji Jair Netanjahu je na Floridi od aprila i nije se pojavio u Izraelu

Nakon što je izbio rat s Hamasom Izrael je mobilisao nekoliko desetina hiljada rezervista. Međutim, usred masovne mobilizacije, neki vojnici su postavili premijeru Benjaminu Netanjahuu pitanje: Gdje je vaš sin?

Prema medijskim izvještajima, 32-godišnji Jair Netanjahu je na Floridi od aprila i nije se pojavio u Izraelu.

- Jair uživa u svom životu u Miami Biču dok sam ja na prvoj liniji fronta - kazao je za "The Times" jedan vojnik, dobrovoljac koji služi na izraelskom sjevernom frontu.

- Naša braća, naši očevi, sinovi, svi idu na front, ali Jair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje - nastavio je.

Još jedan rezervist, koji se iz SAD-a vratio u Izrael, ostavivši tamo posao i porodicu, takođe je izrazio ogorčenje.

- Nema šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju, svoj narod, u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? To je trenutak koji najviše ujedinjuje nas kao Izraelce u našoj novijoj istoriji i svako od nas trebalo bi da bude ovdje upravo sada, uključujući premijerovog sina - rekao je.

Jair je ispunio je svoju obaveznu vojnu službu u Izraelu radeći u jedinici portparola IDF-a, umjesto da preuzme borbenu ulogu.

Izraelski građani dužni su da služe vojsku kada napune 18 godina, pri čemu muškarci služe 32 mjeseca, a žene 24 mjeseca.

Nakon svoje početne službe, mnogi pojedinci mogu biti pozvani natrag da služe u rezervnim jedinicama do 40. godina ili više, posebno u slučaju nacionalne vanredne situacije, tokom koje mogu biti raspoređeni uz redovne trupe u vrijeme sukoba.

Ovi rezervisti takođe ispunjavaju neborbene dužnosti, što znači da Jairov nedostatak iskustva na prvoj liniji nije ga automatski izuzeo vojne službe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:22