Policija / SHUTTERSTOCK
15/08/2023 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

Vlasti Misisipija dozvoljavaju abortus samo ukoliko je silovanje prijavljeno policiji, a prema podacima neprofitnih organizacija, dva od tri slučaja silovanja u SAD ne budu prijavljena policiji

U američkoj državi Misisipi je, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da poništi odluku o pravu na abortus, trinaestogodišnja djevojčica rodila dečaka nakon što je bila silovana.

Vlasti Misisipija dozvoljavaju abortus samo ukoliko je silovanje prijavljeno policiji, a prema podacima neprofitnih organizacija, dva od tri slučaja silovanja u SAD ne budu prijavljena policiji, prenosi RTS.

Djevojčica (13) iz Misisipija rodila je dečaka nakon što je bila silovana, a zbog promjene zakona nije mogla da abortira, objavio je američki magazin Tajm.

Majka djevojčice htjela je da odvede ćerku na abortus, ali joj je rečeno da je Čikago najbliža lokacija na kojem je moguće obaviti intervenciju.

Međutim, Čikago je od Klarksdejla u Misisipiju, gdje devojčica živi, udaljen devet sati, a i cijena abortusa je, uz troškove puta, bila previsoka za njenu porodicu, prenosi N1.

Poslednja klinika koja je obavljala abortus u Misisipiju zatvorena je prošlog ljeta, nakon donošenja odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa.

Ljetos su, samo nedelju dana nakon donošenja odluke, lokalni mediji u Ohaju prenijeli kako je djevojčica (10) koja je silovana morala da otputuje u Indijanu da bi abortirala, pošto je u Ohaju abortus bio zabranjen. Muškarac koji ju je silovao osuđen je prošlog mjeseca na doživotnu robiju.

Od donošenja odluke, abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država, među kojima je i Misisipi. Procjenjuje se da u njima živi 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine.

U Misisipiju je dozvoljen abortus samo u slučaju kada je silovanje prijavljeno policiji, ali se na nivou SAD ne prijave dva od tri slučajeva silovanja, prema podacima neprofitnih organizacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:09