/ - FOTO: FACEBOOK
28/09/2022 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zelenski: Nema pregovora s Rusijom dok je Putin predsjednik

Ukrajina je sazvala hitan sastanak Savjeta bezbjednosti kako bi odgovorila na referendume i očekivane najave o aneksiji iz Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je da upravo završeni "lažni referendumi" Rusije i pokušaji aneksije ukrajinske teritorije isključuju bilo kakve razgovore s Moskvom sve dok Vladimir Putin ostane predsjednik, te pozvao na "potpunu izolaciju" Rusije i nove oštre globalne sankcije.

Kako javlja AP, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN putem video linka, on je pozvao na dodatnu vojnu i finansijsku podršku za odbranu Ukrajine „kako bi agresor izgubio“ i „jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbjednosti“ za njegovu zemlju kao odgovor na montirane referendume.

Ukrajina je sazvala hitan sastanak Savjeta bezbjednosti kako bi odgovorila na referendume i očekivane najave o aneksiji iz Rusije.

-Svaka aneksija u savremenom svijetu je zločin, zločin protiv svih država koje smatraju da je nepovredivost granice vitalna- rekao je Zelenski.

Optužio je Rusiju da je uništila „glavni dio međunarodnog prava“, a na „bilo kakve predloge za razgovore odgovara novom brutalnošću na bojnom polju, uz još veću krizu i prijetnje Ukrajini i svijetu“.

-Priznanje ovih lažnih referenduma od strane Rusije kao normalnih, implementacija takozvanog krimskog scenarija i još jedan pokušaj aneksije ukrajinske teritorije, značiće da se nema o čemu razgovarati s ovim predsjednikom Rusije- rekao je Zelenski.

Istakao je da je „aneksija vrsta poteza koji ga stavlja samog protiv cijelog čovječanstva”.

Mnogi članovi Savjeta bezbjednosti osudili su referendume i naglasili da bilo kakva aneksija teritorije nikada neće biti priznata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:39