Zemljotresi, ilustracija / - SHUTTERSTOCK
20/02/2023 u 20:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zemljotresi uzrokovali pukotine u Turskoj i Siriji duge stotine kilometara

Dvije jasne pukotine sada se protežu stotinama kilometara na mjestima gdje se tlo pomaklo i do sedam metara u suprotnim smjerovima, piše u analizi

Dvije jasne pukotine protežu se stotinama kilometara na mjestima gdje se tlo pomaklo i do sedam metara u suprotnim smjerovima u Turskoj i sjevernoj Siriji nakon razornih zemljotresa od 6. februara, piše Rojters u analizi.

Navodi da je tlo u Turskoj i sjevernoj Siriji bilo rastrgano, napuknuto i pomaknuto u različitim smjerovima nakon snažnog potresa magnitude 7,8 Rihtera i naknadnih potresa.

"Dvije jasne pukotine sada se protežu stotinama kilometara na mjestima gdje se tlo pomaklo i do sedam metara u suprotnim smjerovima", piše u analizi.

Zemljotresi su otvorili dvije ogromne pukotine na Zemljinoj površini, od kojih se duža proteže oko 300 kilometara južnom Turskom.

Podaci o praćenju površine britanskog Centra za promatranje i modeliranje potresa, vulkana i tektonike Komet pokazuju koliko se tlo pomaklo. Rasjed se proteže oko 300 kilometara do obale Sredozemnog mora, prenosi Srna.

Snimak dronom od 10. februara pokazao je pukotine koje su presjekle maslinik u selu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:33