herson brana ukrajina / - FOTO: TVITER
07/06/2023 u 10:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Žitna polja poslije uništenja brane, mogla bi da postanu pustinja

Osim toga, katastrofa izazvana ljudskim djelovanjem poremetiće snabdijevanje vodom za 31 sistem za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje, navelo je ukrajinsko ministarstvo

Nakon što je eksplozija uništila veliku branu na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je kako se očekuje da će oko 10.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na sjevernoj obali rijeke u regiji Herson biti poplavljeno, prema prvim procjenama, prenosi N1.

Očekivalo se da će poplave biti puno veće na južnoj obali rijeke, u regiji pod ruskom okupacijom, navelo je ministarstvo u izjavi na svojoj internet stranici. Detaljne informacije biće objavljene u narednim danima kada će ministarstvo imati jasniju sliku situacije.

- Osim toga, katastrofa izazvana ljudskim djelovanjem poremetiće snabdijevanje vodom za 31 sistem za navodnjavanje polja u regijama Dnjepropetrovsk, Herson i Zaporožje, navelo je ministarstvo.

Dodaju: "Uništenje hidroelektrane Kahovka značiće da bi se polja u južnoj Ukrajini mogla pretvoriti u pustinje već sljedeće godine".

Snabdijevanje pitkom vodom u naseljenim područjima takođe bi bilo ugroženo. Osim toga, ministarstvo poljoprivrede kaže da očekuje negativne posljedice za ribarstvo.

Brana je uništena u utorak rano ujutro u južnom dijelu Ukrajine, u regiji Herson koju je okupirala Rusija. Kremlj krivi Kijev. S druge strane, Ukrajina i mnogi zapadni posmatrači uvjereni su da su ruski okupatori sami digli branu u vazduh – vjerovatno kako bi spriječili planiranu ukrajinsku kontraofanzivu.

Rusija vodi rat protiv svog susjeda više od 15 mjeseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 21:52