Si Đinping / - MEDIA BIRO
08/05/2024 u 17:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zlatno putovanje kroz kinesko-mađarske odnose

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping o kinesko-mađarskim prijateljskim odnosima

U maju, kada miris cveća i trave na Velikoj mađarskoj ravnici ispuni vazduh, posjetiću Mađarsku na poziv predsjednika Tamaša Suljoka i premijera Viktora Orbana. Ovo će mi biti drugi put da dolazim u ovu zemlju ljepote i izobilja u periodu od 15 godina.

Tokom proteklih 15 godina, sretao sam se u više navrata sa gostujućim mađarskim liderima. Stvorili smo duboko prijateljstvo. Veoma se radujem povratku u vašu zemlju kako bih obnovio naše prijateljstvo i radio sa svojim prijateljima na novom nacrtu za kinesko-mađarske odnose i saradnju u novoj eri.

Mađarska je dom veličanstvenih prirodnih pejzaža i talentovanih ljudi i poznata je po svom dubokom istorijskom i kulturnom nasleđu. Epska dela patriotskog pjesnika Šandora Petefija i moćne melodije velikog virtuoznog pijaniste Franca Lista impresionirali su svijet. Mađarski narod, kao marljiv, inteligentan, otvoren, inkluzivan, pionirski i kreativan, doprinio je ljudskoj civilizaciji izumima moderne hemijske olovke, holografije i Rubikove kocke, da spomenemo samo neke.

Iako su naše dvije zemlje geografski udaljene, naša dva naroda su prijatelji vijekovima. Kina i Mađarska su zajedno stajale u solidarnosti i pazile jedna na drugu u teškim vremenima globalne finansijske krize i pandemije Kovid-19, ostavljajući iza sebe mnoge dirljive priče o prijateljstvu. Naše dugogodišnje prijateljstvo je meko i bogato kao vino Tokaji.

Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Mađarske. Bilateralni odnosi se od tada razvijaju i razvijaju stabilno i čvrsto sa opipljivim rezultatima postignutim u svim oblastima. Poštujemo i tretiramo jedni druge kao jednake, i težimo obostrano korisnoj saradnji. Jedan drugog vidimo kao prioritetnog partnera u saradnji. Zajedno smo prošli kroz teškoće i zajedno prkosili politici moći usred nestabilnih međunarodnih situacija. Našli smo odgovarajući put da suverene države samostalno sprovode prijateljske razmene sa drugim zemljama.

Tokom proteklih 75 godina, Kina i Mađarska su ostale dobre prijateljice i iskreno su se odnosile jedna prema drugoj. Svoju prvobitnu težnju za prijateljstvom zadržali smo na umu još od uspostavljanja diplomatskih veza. Mi smo poštovali i podržavali razvojni put po sopstvenom izboru. Pokazali smo razumijevanje i pružili podršku jedni drugima u pitanjima koja su od naših suštinskih interesa i koja su za nas od velike važnosti. Oduševljavali smo se napretkom jedni drugih u nacionalnom razvoju i revitalizaciji. Razvili smo visok stepen političkog međusobnog povjerenja. Naši bilateralni odnosi su najbolji u istoriji i krenuli su na zlatno putovanje.

Tokom proteklih 75 godina, Kina i Mađarska su ostale dobri partneri za saradnju na koju svi dobijaju. Fokusirajući se na visokokvalitetnu saradnju Pojas i put, naše dvije zemlje jačaju sinergiju u razvojnim strategijama i produbljuju saradnju orijentisanu na rezultate u oblastima kao što su investicije, infrastruktura, finansije, nova energija i telekomunikacione tehnologije. Naša saradnja daje novi podsticaj globalnom ekonomskom oporavku. Danas je Mađarska glavna kineska investiciona destinacija, kao i njen važan trgovinski partner u centralnoj i istočnoj Evropi. Naša bilateralna saradnja je jaka, plodna i dinamična.

Tokom proteklih 75 godina, Kina i Mađarska su ostale dobri prijatelji i učili jedna od druge. Mađarski kulturni centar u Pekingu već godinama sa uspjehom radi. Kineski kulturni centar u Budimpešti uskoro će biti zvanično otvoren. Kursevi mađarskog jezika su u nastavnom planu i programu mnogih kineskih univerziteta. Konfučijevi instituti i Konfučijeve učionice dobijaju na popularnosti i učešću u Mađarskoj. Mađarsko-kineska dvojezična škola u Budimpešti njegovala je veliki broj Mađara koji nastavljaju naše prijateljstvo. Rastu razmjene i međusobne posjete na subnacionalnom nivou. Direktni putnički letovi dostižu dvocifren broj nedeljno. Mjere za olakšavanje dvosmjernog putovanja su na snazi i daju značajne rezultate. Što više razmjene među našim narodima, to će temelji našeg prijateljstva biti jači.

Trenutno su i Kina i Mađarska u važnoj fazi razvoja. Kina teži visokokvalitetnom razvoju i promoviše otvaranje visokog standarda, i radi na tome da se izgradi u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i unaprijedi veliko podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put modernizacije.

Šta su sve dogovorili Si i Makron: Od civilne nuklearne energije, AI, bezbjednosti

Mađarska sa svoje strane čini sve napore za veći razvoj. Tokom moje predstojeće posjete, nadam se da ću raditi zajedno sa mađarskim liderima na obnavljanju tradicionalnog prijateljstva Kine i Mađarske, produbljivanju obostrano korisne saradnje i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Mađarske na nove visine.

— Naše dvuje zemlje treba da nastave našu tradiciju prijateljstva i ojačaju političke temelje bilateralnih odnosa. Jače političko međusobno povjerenje je kamen temeljac brzog i stabilnog razvoja kinesko-mađarskih odnosa. Kina je spremna da nadogradi 75 godina naših diplomatskih odnosa i da radi sa Mađarskom na izradi vrhunskih dizajna za odnose iz strateške i dugoročne perspektive, da održi snažan zamah interakcija na visokom nivou i podrži redovne razmjene i komunikacija politika između naših vlada, zakonodavnih tijela i političkih partija. Trebalo bi da nastavimo da čvrsto podržavamo jedni druge u pitanjima koja uključuju naše suštinske interese. Ovo će obezbjediti snažnu političku garanciju za visok standard razvoja kinesko-mađarskih odnosa.

— Naše dvije zemlje treba da ostvare veću sinergiju u razvojnim strategijama i da teže novim tačkama u praktičnoj saradnji. Radićemo sa Mađarskom na stvaranju veće sinergije između Inicijative Pojas i put i mađarske strategije istočnog otvaranja, kao i na ubrzanju izgradnje željezničke veze Budimpešta-Beograd i drugih značajnih projekata saradnje. Kina će ostati posvećena promovisanju otvaranja visokog standarda. Ojačaćemo saradnju sa Mađarskom u čistoj energiji, vještačkoj inteligenciji, digitalnoj ekonomiji, zelenom razvoju i drugim oblastima u nastajanju, podsticati nove kvalitetne proizvodne snage i služiti našem visokokvalitetnom razvoju.

— Naše dvije zemlje treba da prošire kulturnu i međuljudsku razmjenu i učvrste javnu podršku bilateralnim odnosima. Međunarodna povezanost je beskrajan izvor snage za kinesko-mađarske odnose. Kina je voljna da sa Mađarskom proširi razmjenu i saradnju u obrazovanju, kulturi, turizmu, sportu, omladini, medijima i na subnacionalnom nivou, da podrži učenje jezika jednih drugih, da u potpunosti iskoristi kulturne centre i podstakne više komunikacije i interakcije između naroda i između institucija. Nastavićemo da radimo sa Mađarskom na unaprijeđenju uzajamnih viznih olakšica, proširenju direktnih letova i olakšavanju međuljudske razmjene.

Si Đinping sa Vučićem: Čelično prijateljstvo Srbije i Kine

— Naše dvije zemlje treba da vode regionalnu saradnju i da se drže dobrog pravca odnosa Kine i Evrope. Saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u skladu je sa trendovima vremena i razvoja i služi zajedničkim interesima svih relevantnih zemalja. To je takođe važan dodatak ukupnim odnosima Kine i Evrope. U poslednje vrijeme u odnosima Kine i Evrope postoje znaci stabilnosti na bolje. Kao sveobuhvatni strateški partneri, Kina i Evropa imaju širok spektar zajedničkih interesa. Njihov odnos je više kooperativan nego konkurentski i karakteriše više konsenzusa nego razlika. Dvije strane imaju odgovornost da zajedno obezbjede više stabilnosti za svijet i veći podsticaj globalnom razvoju. Spremni smo da radimo sa Mađarskom na produbljivanju i potkrepljivanju saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope i obezbjeđivanju stabilnog i održivog rasta odnosa Kine i Evrope.

— Naše dvije zemlje treba da unaprijede komunikaciju o međunarodnim poslovima i da se udruže u rješavanju globalnih izazova. U ovom trenutku, transformacija koja nije viđena u jednom vijeku se ubrzava širom svijeta, a globalni izazovi se i dalje pojavljuju. Međunarodna zajednica mora zajedno da odgovori. Kina i Mađarska imaju slične poglede i stavove o međunarodnim i regionalnim situacijama. Važno je da ostanemo posvećeni solidarnosti i saradnji, da zastupamo zajedničke vrijednosti čovječanstva kao što su mir, razvoj, pravičnost, pravda, demokratija i sloboda i da praktikujemo istinski multilateralizam. Trebalo bi da se zalažemo za ravnopravan i uredan multipolarni svijet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, da kontinuirano nastojimo da izgradimo zajednicu sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo i ubrizgamo više pozitivne energije u očuvanje svjetskog mira i promovisanje zajedničkog razvoja.

Kao što stara kineska izreka kaže: „Nijedna planina i okean ne mogu udaljiti ljude sa zajedničkim težnjama. Naši mađarski prijatelji često kažu: „Dobar prijatelj je dragocjeniji od zlata. Na novom putu u novu eru, Kina se raduje bliskoj saradnji sa našim mađarskim prijateljima na pisanju novih priča o prijateljstvu, otvaranju novog poglavlja saradnje i težnji ka boljoj budućnosti dva naroda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 04:09