Ministarka kulture i medija Tamara Vujović / -MARIJA GOGIć
10/05/2024 u 14:27 h
Marija Gogić
Video: M. Gogić, M. Čavić
Marija Gogić<br/>Video: M. Gogić, M. Čavić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Vujović: Knjiga nas uzdiže iznad svakodnevnog života

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja otvoren je po osamnaesti put i do 17. maja ugostiće ugledne izdavače i pisce iz zemlje i svijeta.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović je istakla  da nas "knjiga uzdiže iznad svakodnevnog života".

-  "Budi klasik" znači budi čovjek znanja i imaj dobru osnovu. Knjiga je postojala kroz vijekove i esencija je ljudskog postojanja. Ne treba zaboraviti naš "Oktoih", kao ni "Gorski vijenac" i Opšteimovinski zakonik za Crnu Goru. Gostovanje Francuske je spona izmedju Evropske unije i zemlje kandadita u godini Frankofonije kojoj se Crna Gora pridružuje. Radujemo se novim glasovima iz regiona čiji jezik razumijemo i dijelimo. Želim svima da se nadahnemo riječimo i da nas knjiga vrati na bolje. U to ime proglasavam sajam knjiga otvorenim - istakla je ministarka kulture Tamara Vujović.

Ona je dodala da na sajmovima nalazimo put do knjiga. Medjunarodni sajam knjiga pruža priliku izdavačima da direktno komuniciraciju da publikom i ostvaruju prodaju knjiga.

- Ministarstvo godinama podržava sajam knjiga. Naša zajednička vizija je da približimo čaroliju knjige našim gradjanima. Voljela bih da su knjige izložene na nekom boljem mjestu, ali ove godine nije bilo prilike. Obećavam drugačiji odnos prema knjizi i izdavaštvu. Analazirimo dobre prakse iz regiona i odlučujemo u kom pravcu krenuti - istakla je ministarka Vujović.

image

An Mari Maske, ambasadorka Francuske

-MARIJA GOGIć

Ambasadorka An-Mari Maske, zemlje počasnog gosta sajama je istakla da će Francuska predstaviti svoјe autore, prevodioce, izdavače, distributere, kao i sve one koji su na različite načine povezani sa knjigom.

 

 

- Srećna sam što sam danas ovdje povodom svečanog otvaranja sajma knjiga. Pogotovo kada je Ambasada republike Francuske počasni gost. Region Zapadnog Balkana je u osnovi evropski. Imamo dugoročne ideje i vrijeme koje je nam je zajedničko. Evropska integracija zemalja regiona će s toga predstavljati ponovno ujedinjenje. U takvoj Evropi kulture, knjige zauzimaju dominatno mjesto. Naša istorija se pisala u knjigama i kroz knjige. Ali, to je ne čini predmetom prošlosti. Knjiga je uspjela da odoli izazovu vremena i tehnološkim dostignućima. Knjiga je Francuzima uvijek pri srcu. 

Knjiga i dalje živi u Crnoj Gori sudeći po posjećenosti sajma knjiga. Svjesni smo zabrinutosti budućnosti ove grane. 

Pogođena novim tehnologijama informisanja ova grana je stagnarila, a možda čak i nazadovala - rekla je, između ostalog, ambasadorka An-Mari Maske.

image

Predrag Uljarević, direktor IK Nova knjiga

-MARIJA GOGIć

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Stojanović govorila je o ljepoti pisanje riječi, uticaju društvenih mreža na naviku čitanja knjiga.

Organizator јe saopštio da će na sajmu biti predstavljeno više od 100 izdavača iz Crne Gore, regiona i Evrope, a biće organizovano i blizu 100 programa u koјima će učestvovati više od 200 pisaca, teoretičara, urednika, prevodilaca, izdavača, kritičara. naјavljeni su i svakodnevni programi za djecu, učenike i studente.

Umjetnički program prvog dana Sajma počinje u 15 časova predstavljanjem podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović". U 16 časova akademik Miro Vuksanović predstavlja Sabrana djela.

Sliјedi u 17 časova predstavljanje projekta "Olimpijada kulture - Sarajevo 2025" u okviru koga će biti promovisani 35.Sarajevski sajam knjiga i 40. Internacionalni festival "Sarajevska zima". Razgovori sa piscima Žan Fransoa Galtu "Putešestvija po zemlji koja više ne postoji" i Brankom Gradišnikom planirani su za 16 i 17 časova.

image

Otvaranje Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga 2024 - Vjera Mujović, dramska umjetnica

-MARIJA GOGIć

Kristijan Novak promoviše svoj novi roman "Slučaj vlastite pogibelji" u 20 časova čije je crnogorsko izdanje upravo objavljeno kod izdavačke kuće "Nova knjiga".

Radno vrijeme Sajma knjiga je od 10.30 do 21.30 časova. Ulaznice koštaju dva eura, odnosno za studente i đake euro, a za djecu sa roditeljima ulaz je besplatan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 20:42