/ - PHOTO BY RYAN FIELDS ON UNSPLASH
16/02/2023 u 22:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako prepoznati anemiju kod beba i djece

Ukoliko sumnjate da je vaše dijete anemično, obratite se ljekaru. Nemojte na svoju ruku davati djetetu suplemente željeza

Blaga anemija može se pojaviti bez ikakvih simptoma, ali kako nivo željeza postaje manji, vaša beba ili dijete može imate sljedeće simptome:

- djeluje razdražljivo

- povremeno kao da ostaje bez daha

- manje jede

- djeluje umorno i slabo

- Ima glavobolje i vrtoglavice

- boja kože postaje bljedunjava

- nokti postaju slabi i lomljivi.

Malokrvna djeca su relativno dobro raspoložena, ali se brže umaraju pri naporu, a može se javiti i otežano disanje.

Kod veće djece mogu se primijetiti i teži znaci poremećaja snabdijevanja kisikom, posebno mozga i srca, jer su ova dva organa u tom smislu najosjetljivija (vrtoglavica, zujanje u ušima, titranje pred očima, glavobolja, ubrzan rad i lupanje srca ili neodređeni bolovi u grudima oko srca), prenosi Avaz.

Dijagnozu anemije uspostavlja ljekar pregledom i obaveznim laboratorijskim nalazima krvi. Rade se testovi krvi koji mjere nivo željeza u organizmu, kao i sposobnost vezivanja željeza (TIBC). Pored ispitivanja broja krvnih ćelija, sastavnim dijelom analize krvi se smatra i utvrđivanje nivoa hemoglobina i hematokrita koji pokazuju kvalitet krvi.

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije, anemijom se smatra smanjena koncentracija hemoglobina u krvi ispod 110gr/l za djecu od šestog mjeseca do pete godine života, ispod 115gr/l od pete do dvanaeste godine i ispod 120gr/l za djecu uzrasta od dvanaeste do petnaeste godine života.

Ukoliko sumnjate da je vaše dijete anemično, obratite se ljekaru. Nemojte na svoju ruku davati djetetu suplemente željeza. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:30