Đumbirom protiv glavobolje / -FOTO:SHUTTERSTOCK
14/07/2023 u 15:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Riješite se glavobolje uz pomoć đumbira

Korijen se koristi za čaj, a mješavina sa limunom efikasno eliminiše migrenu, suzbija mučninu

U ljetnjim mjesecima iako ne patite od hronične glavobolje ili migrene, bol koji osjećate je češći, nekad i intezivniji. Promjene temperature iz prostorija koje su rashlađene ili izlazak u "vanjski lonac", ulazak u automobil ili pak boravak na plaži znaju biti najčešći razlozi za vašu bol. Zato vam donosimo brz, lak i efikasan lijek za glavobolju.

Rješenje je đumbir. Korijen đumbira se koristi za čaj, a mješavina sa limunom efikasno eliminiše glavobolju i suzbija mučninu.

Đumbir je začinska biljka koja se tradicionalno koristi u Aziji, najčešće u orijentalnim jelima. Čaj od korijena đumbira služi kao prirodan lijek za migrenu/glavobolju ali i kao pomoćno sredstvo u liječenju mnogih bolesti kao što su mučnina, prehlada, problemi sa varenjem i menstrualni grčevi.

Čaj od đumbira za glavobolju

Priprema:

Izgnječite ili izrendajte 2-3 centimetara očišćenog korijena đumbira, a zatim ga ubacite u ključalu vodu. Ostavite da malo odstoji i da se ohladi, a zatim ga popijte. Možete koristiti i đumbir u kapsulama ili njegov ekstrakt.

Čaj od đumbira i limuna za migrenu

Ovo je čaj koji eliminiše bolove, sprećava pojavu novih napada migrene i zahvaljujući vitaminu B6 ublažava mučninu koja je prati.

Priprema:

Malu kašiku izrendanog đumbira ili đumbira u prahu prelite sa 2,5 dl ključale vode i ostavite da se ohladi. Dodajte sok od ½ limuna i popijte ga mlakog. Ćaj od đumbira i limuna treba piti samo nekoliko dana i to u periodu kada simptomi migrene nisu izraženi kako bi se odložio sledeći napad.

Budite oprezni ...

Prekomjerna količina đumbira može biti štetna po zdravlje, doza preko 5 grama đumbira dnevno može povećati rizik od proliva, mučnine, gorušice i iritacije usne šupljine ili prekomjerne proizvodnje kiselosti.

Dijabetičarima se ne preporučuje, jer dovodi do opadanja nivoa šećera što prouzrokuje hipoglikemiju.

Ljudi koji imaju probleme sa visokim krvni pritiskom, takođe treba da izbjegavaju đumbir jer izaziva palpitaciju srca.

Izaziva i nesanicu i nekvalitetan san pa ga treba izbjegavati kao napitak prije spavanja.

Prestanak konzumiranja đumbira se preporučuje nedelju dana pred operaciju, jer se u tim slučajevima miješa u dejstvo anestetika i sprečava zarastanje rana.

Svi koji pate od kamene žuči ga moraju izbjegavati jer znatno pogoršava stanje.

Ne preporučuje se ni u trudnoći jer neki smatraju da može biti štetan po zdravlje kako majke, tako i deteta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:15