/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-JUDITH KIMBRELL
20/09/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Arapski parfemi osvajaju svjetsko tržište

Oni su mirisi jednostavno fantastični, originalni i njihov miris daje osjećaj luksuza, jedinstvenosti. Pritom, bogati mirisi bazirani na najskupljim sastojcima, uglavnom su pristupačniji od luksuznih evropskih brendova. Da li smo vas ubijedile da posvetite pažnju parfemima sa istoka?

Šta su zapravo arapski parfemi?

Drevna Mesopotamija, ali i savremeni Irak, poznati su kao porijeklo i razvoj arapskih parfema. To znači da su region Bliskog istoka i severne Afrike itekako upoznati sa tajnama parfimerskog posla. Materijali koji se koriste za izradu ovih parfema potiču iz ovih krajeva i njima se trgovalo vjekovima. To znači da se za stvaranje arapskih parfema koriste tehnike i sastojci koji nisu tipični za zapadni svijet.

Mnogi parfimeri nove generacije su prihvatili tradicionalne tehnike, ali ih i uklapali sa onima što je uobičajeno na zapadu što je moćan i jak arapski parfem učinilo popularnim i u našem dijelu svijeta. Ubrzo su postali poznati brendovi kao što su: Nemat, Kaiali, Odict, Anfas itd.

Kako mirišu bliskoistočni parfemi?

Ovi parfemi bazirani su na notama jasmina, mošusa, ambera i ouda. Svi ovi mirisi prisutni su i u zapadnjačkim parfemima, ali se koriste u blažoj formi. Orijentalni parfemi su jaki, moćnih i dominantnih nota i njihov miris ne jenjava. Dakle, ako volite suptilne mirisne note, vjerovatno nećete biti oduševljeni arapskim parfemima.

Ono što daje dugovječnost arapskim parfemima je alkohol. Alkohol je zapravo jedan od ključnih sastojaka. U bliskoistočnim mirisima, ulje se koristi kao nosilac kompozicije. Mirisi napravljeni na bazi alkohola se mnogo brže otvaraju. Doživjećete snažan početni miris koji će vam ponekad navesti da mislite da imate izuzetno jak miris ispred sebe. Tek posle nekog vremena on će poprimiti nešto suptilniju notu.

Najljepši arapski parfemi:

Khamrah by Lattafa Perfumes

To je aromatični začinski miris za žene i muškarce, lansiran 2022. godine. Gornje note su cimet, muškatni oraščić i bergamot; srednje note su urme, praline, tuberoza i mahonijal; bazne note su vanilija, mahune tonke, ambervood, miro, benzoin. Korisnici ga opisuju kao izuzetno jak i vrijedan novca.

Arabiyat Prestige Red Oud

Dekadentni, luksuzni, egzotični i puni intriga, mirisi ouda često dočaravaju sliku romantične večeri na dalekoj lokaciji, koja se polako približava dok puni mjesec sija u uzavrelu noć. Ovaj tip mirisa često ima živopisan otvor sa citrusnim notama, kao što je bergamot, i srce sa jasminom, začinima ili dimnim notama. Bogata, topla i drvenasta završnica može imati naznake slatke vanile, kremastog ambera ili zemljane sandalovine.

Hayati – Attar

Ovo je cvijetno voćni miris, predstavljen 2018. godine. Gornje note su malina, bobičasto voće i ananas; srednje note su šlag, med, crna ribizla, šljiva i cvijetne note; bazne note su sladoled, vanilija i bijeli mošus. Pomalo je zagušujući miris voća na početku, ali kada se jave note vanile postiže se jedinstveni balans i fantastičan miris.

Yara Lattafa Perfumes

Za sve one žene koje bi da probaju arapski parfem, a ne vole teške note! Miriše toplo, utješno, slatko i djevojačko! Vanila i puderasti tonovi se preklapaju u prilično slatkastom mirisu, kome je jedina zamjerka to što ne traje dugo. Ali, zato je odličan za slojevito nošenje parfema,piše lepotaizdravlj.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 01:02