/ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-EXPLORA_2005
30/05/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Biljke za balkon koje mirišu odlično

Balkoni u gradovima su možda mali, ali vam pružaju puno opcija za uzgoj i njegu biljaka. Dobro odabrane mirisne biljke za balkon pretvoriće vašu terasu u najprijatniju oazu ovoga ljeta.

Postoji zaista mnogo opcija da ispunite svoj balkon zanosnim mirisom biljaka. Tu je začinsko bilje, lukovice koje niču u proljeće… Sve dok birate sorte koje odgovaraju vašoj klimi i lokaciji – i izbjegavate uobičajene greške sa njegom biljaka – lako je stvoriti lijep i mirisan prostor u kome je zadovoljstvo provoditi vrijeme.

 Naći ćete mnogo stručnih savjeta koji će vam pomoći da se brinete i o njima. Štaviše, mnoge od ovih vrsta vam pomažu i da ostvarite privatnost na balkonu, što je svakako dodatni plus.

Ruža Just Joey

Ruže su čvrsti favoriti jer one zaista imaju opojan miris. Ali kompaktne sorte, poput ovog cvijeta boje kajsije su savršene za uzgoj na balkonu, u saksijama.

Ako želite da gajite ruže na balkonu, najbolje je da birate čajne ili mini ruže. Pažnja: nisu sve ove sorte mirisne! Morate se uvjeriti prije kupovine da vaši favoriti zaista lijepo mirišu.

Što se tiče njege, ružama u saksiji je potrebna dobra drenaža i visokokvalitetna mješavina zemlje.Ruže vole bogato, vlažno tlo, tako da mješavina treba da sadrži dovoljno organske materije da zadrži vlagu. Takođe je važno obezbijediti odgovarajuću hidrataciju za ovo mirisno cvijeće. Čim se gornji centimetar zemlje osuši, vrijeme je za zalivanje. Ovoj biljci je neophodno i mnogo sunca ako želite da cvjeta i miriše.

Zumbuli

Šarene lukovice mogu da vam ožive balkon čim prođe zima. A ako tražite fenomenalan miris – zumbuli su bez premca. Pored toga, uvijek ćete imati i buketiće rezanog cvijeća kojima ćete oplemeniti unutrašnji prostor.

Lukovice zumbula možete posaditi u saksije u jesen. Dobro drenirajuće zemljište je neophodno da bi se spriječilo truljenje lukovica. Postoji mnogo prekrasnih sorti zumbula koje treba uzeti u obzir.

Lobularija (primorska češljika)

Ovaj slatki cvijet niskog rasta je dobra opcija za balkonske saksije ili viseće korpe. Ispušta miris tokom cijelog ljeta, a preferira dobro drenirajuće zemljište negdje na sunčanom mjestu i može uspijevati u obalnim baštama.

U nekim regionima ovaj cvijet počne da napreduje poput korovske biljke, invazivnom brzinom, pa samo obratite pažnju na to koliko mu dobro vaša klima pogoduje.

Geranijum

Klasičan izbor za bašte inspirisane Mediteranom, ove vesele biljke u saksiji su odličan način da unesete malo boje na sunčani balkon. Aromatično lišće je divno, a različite sorte nude različite mirise. One sa mirisom ruže su favoriti, ali postoje i opcije sa mirisom jabuke, citrusa i mente.

Ove biljke nisu otporne na mraz, ali se mogu uneti u zatvoren prostor kako bi se očuvale za narednu godinu. Nezahtjevni su i otporni na sušu. Samo se pobrinite da koristite mješavinu zemljišta koja dobro drenira.

Gardenije

Klasični miris gardenije miješa cvetne i voćne note sa primjesama vanile. Međutim, nisu sve gardenije dobre za gajenje u saksijama na balkonu. Trebalo bi da se biraju sorte maksimalne veličine ispod tri stope. Još jedna pogodna opcija za balkonske biljke je patuljasta gardenija.

Gardenije treba saditi u žardinjere sa nekoliko drenažnih rupa, u mješavini sa dodatkom pješčanog materijala. Zemlja mora da bude stalno vlažna.

Lavanda

Ako želite lijep i umirujuć miris, lavanda je najbolji izbor. Ova višegodišnja biljka će rasti iz godine u godinu, pružajući vašem balkonu svoju slatku aromu i atraktivno cvijeće svake godine ti bez mnogo održavanja. Vaša lavanda će najbolje rasti na punom suncu. Ako naučite kako da je pravilno orezujete nakon prvog cvjetanja, možete postići nekoliko cvjetanja u sezoni.

Monarda

Iako izvorno iz Sjeverne Amerike, ova biljka može da se gaji i kod nas. Ne samo da će ova biljka donijeti malo prelijepo, živopisno cvijeće u vaš prostor, već će i lišće donijeti biljni, citrusni miris poput šoljice Earl Grey čaja.

Pčelinji balzam najbolje raste na punom suncu, ali se može posaditi u djelimičnoj sjenci ako vaš balkon izgubi malo svjetlosti tokom dana. Održavajte zemlju vlažnom.

Nana

Kada su u pitanju mirisne biljke za balkon, ne smije se preskočiti ova ljekovita biljka. Mirisni, svježe isječeni listovi mogu se koristiti za podizanje salata, deserta i toplih ili hladnih napitaka.

Ove višegodišnje biljke cijene dobro drenirano zemljište, na punom suncu ili u djelimičnoj sjenci. Imajte na umu da menta takođe proizvodi cvijeće bogato nektarom, koje je dobro za privlačenje leptira i drugih oprašivača u vaš prostor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:25