Piloti ne nose bradu / - SHUTTERSTOCK
21/06/2024 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Brada i brkovi mogu da utiču na bjezbednost u avionima, zabranjeni pilotima

Prema riječima portparola američke Federalne uprave za avijaciju (FAA), brada i brkovi mogu značajno da utiču na bjezbednost u avionima.

Zato se ne čudite što nikada nijeste vidjeli  bradatog pilot, većina aviokompanija ne voli brade.

- Nemamo nikakve propise koji zahtijevaju od pilota da budu dobro obrijani, ali mnoge aviokompanije zahtijevaju da piloti budu bez brade ili sa minimalnim bradama kako bi maske za kiseonik pravilno pristajale ako moraju da se nose - objasnio je portparol FAA.

On je dodao da je zahtjev da maske za kiseonik budu funkcionalne, a aviokompanije mogu tražiti da piloti budu dobro obrijani ili da imaju malu bradu kako bi se to obezbijedilo.

U kompaniji Delta erlajns pilotima je zabranjeno da imaju bradu i brkove kako bi maska ​​za kiseonik bolje pristajala, a sličnu politiku ima i Amerikan erlajns

- Ne dozvoljavamo pilote s bradom u aktivnoj službi, jer je bezbednost jedna od najvažnijih stvari u našoj industriji - objasnio je portparol kompanije.

Kako prenosi Njujork Post, ova pravila proizilaze iz studije pod nazivom “Uticaj brade na performanse maske za kiseonik” koju je sprovela FAA 1987. godine. Tada su otkrili da piloti s bradom ne mogu brzo da stave masku za kiseonik, niti osjećaju da li dobro naliježe na lice.

Australijanka poslala 20.000 tužbi zbog buke aviona

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. jun 2024 21:16