Tačkasta Begonija / -ILUSTRACIJA
13/02/2024 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da bi privukla ljubav, svaka žena bi trebalo da uzgaja ovo cvijeće na terasi

Može se gajiti na terasi, u dvorištu, ali i u kući

Postoji više od 1.700 vrsta begonija, koje su poznate po svojim jarkim bojama. Uz pravilnu njegu i pažnju, mogu dugo da traju i da donesu radost njihovim vlasnicima. Begonija je simbol ljepote, sreće i pozitivne energije, i svakako je divan dodatak svakom domu ili vrtu.

Kako se gaji?

Da bi begonija uspješno rasla, treba je gajiti na mjestu gdje nije previše izložena toploti i sunčevoj svjetlosti. Idealno mjesto za begoniju je terasa sa širim ali plićim žardinjerama. Redovno zalivanje je neophodno, ali treba voditi računa da zemljište bude vlažno, ali ne previše, kako cvijeće ne bi istrulilo. Preporučuje se zalivanje u samoj osnovi biljke, kako bi lišće ostalo suvo i zaštićeno od buđi i truljenja. Voda kojom zalivate begoniju treba da bude ustajala i sobne temperature.

Donosi sreću

Po našem narodnom vjerovanju, begonija donosi sreću u dom, lijepa dešavanja u ljubavi i dobro zdravlje. Različite boje begonija imaju različita značenja, na primer, crvena begonija simbolizuje ljubav i strast, ružičasta nježnost, žuta simbolizuje radost, sreću, prijateljstvo i nadu, dok bijela begonija simbolizuje nevinost i čistotu duše.

Takođe je poznata po svojoj sposobnosti da poboljša kvalitet vazduha u prostoru. Ona apsorbuje štetne supstance poput formaldehida i benzena iz vazduha, čisteći ga i stvarajući zdraviju atmosferu u domu.

Ova prelijepa biljka ima i ljekovita svojstva. Njeno lišće se može koristiti za pripremu čajeva koji imaju umirujući efekat i pomažu kod problema sa spavanjem. Takođe se vjeruje da begonija ima pozitivan uticaj na raspoloženje i da umanjuje stres.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:08