/ -SHUTTERSTOCK
21/10/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Da li je bolje farbati prljavu ili čistu kosu?

Kada odlazimo u frizerski salon kako bismo se ofarbale, uglavnom razmišljamo o željenoj nijansi. Da li će frizer uspji da izvuče baš tu boju kose? Da li će farba dobro reagovati? Šta ako nešto pođe po zlu?

Farbanje kose je složen hemijski proces na koji utiču brojni faktor, a jedan od njih je stanje vaše kose. Stoga pritanje da li farbati kosu čistu ili prljavu, uopšte nije bez osnova i prilično je važno kada se u obzir uzme kvalitet krajnjeg rezultata.

Kako se pripremiti za farbanje kose?

Farbanje kose je hemijski proces i on neminovno oštećuje kosu, tako da je poželjno pripremiti se za njega i minimizirati potencijalnu štetu. Farbama za kosu dodaje se vodonik-peroksid koji djeluje kao oksidans. On je zadužen da ukloni melanin, prirodni pigment koji daje boju kosi. Nakon što nestane vaš pigmet, molekuli boje koji se nalaze u farbi, prodiru u vlakna kose. Oksidacija omogućava ovim molekulima da se povežu s keratinom u kosi, što stvara trajni rezultat. Boja je lijepa, a vi zadovoljni vašom frizurom, ali je struktura vaše kose nepovratno promijenjena.

Da biste štetu svele na minimum, važno je da 3 dana prije farbanja nanesete hidratantne i hranljive maske za kosu. Pustite da vam se kosa nakon toga odmori, nemojte je preopteretiti drugim tretmanima ili stilizovanjem. Kosa bi takođe trebalo da se odmori od gelova i lakova najmanje par dana.

Da li je bolje farbati prljavu ili čistu kosu?

Definitivno, bolje je farbati čistu kosu! Prije svega, farba za kosu se neće dobro primiti ako na kosi imate puno ostataka lakova, pjena i drugih sredstava za stilizovanje. Na dejstvo farbe utiče i masnoća na kosi, tako da, ako vam je kosa prilično masna, obavezno je operite prije farbanja u salonu.

Dakle, obavezno operite kosu prije farbanja, ako:

na kosi imate puno sredstava za stilizovanje(lak ili pjena);

ofrbani ste modernom profesionalnom krem-bojom, koja sadrži prirodne komponente i ne oštećuje i ne iritira kožu, ne izaziva svrab, crvenilo, ljuštenje;

vam je kosa veoma masna.

Sa druge strane, za ovo pravilo ipak važe izuzeci, pa kosu prije farbanja ne treba prati ako:

imate osjetljivu kožu;

ako ćete koristiti blanš;

ako izvlačite pramenove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 16:02