/ -SHUTTERSTOCK
24/09/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Da li je opasna masaža lica ledom

Vjerovatno ste i vi čuli da ako svaki dan izmasirate lice kockicom leda, možete vidjeti velike promjene u roku od mjesec dana. Koža će se zategnuti, otok će nestati, a lice će u cjelini postati svježije. Da li je zaista moguće postići takav efekat i da li ova metoda ima neke neželjene efekte.

Masaža lica ledom: Kako, kada i zašto

Svako od nas ima svoj tip kože. Ukupno postoje 4 vrste: suva, osjetljiva, masna i normalna. Oni sa normalnim tipom kože ne bi trebalo da se plaše da izmasiraju lice kockicom leda. Takva koža je zdrava: nema crvenila, akni, bora, proširenih krvnih sudova, pa će postupak donijeti mnogo koristi, naime, istreniraće krvne sudove i preventivno djeluje protiv starenja.

Zdravu kožu treba izmasirati (samo blago preći par puta) ledom nakon umivanja, ako nema alergijskih reakcija, korisno je dodati bilje (kamilica, neven, menta, krastavac). To možete uraditi što ćete skuvati čaj od navedenih biljaka (ili iscijediti sok od krastavca) i zalijediti. A da biste postigli najbolji efekat, preporučuje se naizmjenično umivanje toplom vodom i masaža ledom na kraju.

Koje su kontraindikacije za masiranje kože ledom?

Akne (bubuljice) i drugi upalni procesi nakoži. Led će izazvati grčeve, što će povećati upalu i proširiti bakterije koje izazivaju akne na zdravu kožu.

Kuperoza. Koža sa rozaceom se smatra osjetljivom, a izlaganje niskim temperaturama samo će pogoršati proces.

Povećana suvoća. Veoma suva koža će postati podložnija bilo kakvom uticaju, pa će korišćenje leda izazvati pukotine i rano pojavljivanje bora.

Opekotine od sunca. Upaljenu kožu koja je bila izložena visokim temperaturama ne treba masirati ledom.

Herpes i zarazne bolesti, čiji se tok može pogoršati.

Koje procedure mogu zamijeniti upotrebu leda?

Kriomasaža je postupak u kome se koža izlaže hladnom vazduhu ili tečnom azotu. Usled izlaganja ultraniskim temperaturama stimuliše se dioba ćelija, poboljšava se snabdijevanje krvlju, reguliše funkcionisanje lojnih žlezda, smanjuju se ili potpuno nestaju zapaljenske lezije na koži.

Darsonvalizacija je terapeutski efekat naizmjenične struje na ljudsko tijelo. Zahvaljujući ovoj metodi, poboljšava se cirkulacija krvi, aktiviraju se biohemijski metabolički procesi u koži i ispod nje, snižava se prag osjetljivosti receptora bola na spoljašnje iritacije, poboljšava se ishrana tkiva i snabdijevanje kiseonikom.

Mezoterapija i biorevitalizacija su tehnike injektiranja pomoću specijalnih koktela na bazi peptida ili hijaluronske kiseline da koži daju elastičnost i blistavost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 18:02