/ -SHUTTERSTOCK
08/09/2024 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dermatolog otkriva zašto ne treba čupati sijede vlasi

Iako većina nas razumije da ćemo biti potpuno sijedi u budućnosti, i da je to potpuno prirodan proces starenja, to ne znači da svi sa tim lako mirimo.

Poznate ličnosti i uticajne dame u poslednje vrijeme ponosno su isticale sijedu kosu, a farbanje u sive nijanse i dalje je u trendu. Ali mnoge žene i dalje čupaju sijede vlasi čim ih primijete.

Prema riječima sertifikovanog dermatologa dr Flor A. Mayoral, "ostavite pincetu po strani". Doktorka objašnjava zašto nikada ne treba čupati sijede vlasi.

Zašto ne treba čupati sede vlasi i zašto kosa sijedi?

Počnimo sa najosnovnijim razumijevanjem šta uzrokuje sijedu kosu prije nego što stignemo do čupanja sijedih vlasi. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, sijeda kosa je rezultat smanjenja melanina u kosi koje se javlja kako starimo. Istina je da kada proces počne, ne postoji način da spriječite da kosa posijedi.

Takođe je važno napomenuti da geni takođe igraju ulogu u ovom procesu. Klivlendska klinika navodi da je to zato što naši geni pomažu u kontroli proizvodnje melanina. Da li ste se ikada zapitali zašto neki ljudi počinju da sijede u dvadesetim godinama, dok kod drugih taj proces započinje tek krajem četrdesetih ili čak u pedesetim? Velike šanse su da je u pitanju genetika.

Zašto je čupanje sijedih vlasi najvažnije

Kada počnete da izvlačite zalutale sijede ili dvije iz kose, to u početku možda neće izgledati kao velika stvar, ali ako nastavite da čupate folikule dlake, mogli biste napraviti ozbiljnu štetu. Prema dr Mayoral, "ponekad se folikul inficira i dovodi do formiranja pustule [kada nastavite da je čupate]. Ponovljeno čupanje može izazvati post-inflamatornu hiperpigmentaciju i zapravo učiniti problem očiglednim i drugima.

Dakle, dok je mit da ako počupate jednu sedu dlaku na njenom mjestu iskočiće njih deset razvijan, možda ćete ipak željeti da se uzdržite od čupanja. Pored otoka i ožiljaka, čupanje kose direktno iz korijena takođe može doprinijeti nepovratnom prevremenom gubitku kose u tom području.

"Iako ne znam koliko puta možete počupati folikul prije nego što potpuno prestane da raste, očigledno je iz trajnog gubitka kose koji nastaje nakon nekoliko godina čupanja obrva u određenom obliku da kosa prestaje da raste ", kaže Mayoral.

"Žene koje opsesivno čupaju sijede vlasi mogu prouzrokovati pojavu ćelavih mrlja na vlasištu. Frizure koje zahtijevaju stalno povlačenje kose će na kraju dovesti do opadanja kose. Proces je reverzibilan ako se zaustavi na vrijeme. Strukturno, seda kosa se ne razlikuje od normalne kose."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 01:54