Riješite se mamurluka / -ILUSTRACIJA
02/01/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo kako da pobijedite mamurluk: Izbjegavajte kafu, zbog kofeina ćete još više dehidrirati

Ne brinite, ne morate cijeli dan provesti na mukama, slijedi nekoliko rješenja

Nakon dvije večeri slavlja, malo sati sna, dobrog provoda uz čašicu više, danas vas je stigao mamurluk koji vas vraća u krevet.

Ne brinite, ne morate cijeli dan provesti na mukama.

Unosom veće količine alkohola u tijelo, jetra može preraditi samo manju količinu, a neprerađeni ostatak alkohola šteti tijelu. Usto, alkohol ubrzava gubitak vode, što može dovesti do dehidracije, iritira želudac izazivajući mučninu te povećava nivo šećera u krvi, što podstiče glavobolju.

Određena alkoholna pića sadrže određene hemijske spojeve proizvedene tokom fermentacije koje piću daju ukus i boju. Što je tamnije alkoholno piće, veći je udio tog hemijskog spoja, a smatra se kako upravo ta hemikalija pojačava glavobolju i druge simptome mamurluka, iako još nije razjašnjeno zašto. Zbog toga bi crveno vino, viski ili rakija vrlo lako mogli pojačati mamurluk.

Takođe, mamurluk je pojačan i nakon pića s mjehurićima. Jedna od teorija je ona da ugljen dioksid u mjehurićima ubrzava protok alkohola u crijevima.

Kako pobijediti mamaurluk

Vjerovatno ćete prvo poželjeti šoljicu kafe, ali izbjegavajte je iako se čini logičnim da će vas kofein razbuditi. Zbog kofeina ćete još više dehidrirati. Možete popiti tabletu protiv bolova, ali svakako prije nešto pojedite jer bi vam moglo biti mučno. Osvježite se tuširanjem toplom vodom koja će opustiti mišiće i umanjiti bol.

Obavezno pijete što više vode jer ste dehidrirali zbog alkohola, a ona će ublažiti glavobolju. Čini li vam se da nemate snage za cijelu čašu, pijte češće po malo.

Osim vode, možete popiti i voćni sok. Nivo šećera u tijelu vjerovatno će se sniziti zbog alkohola pa će vam sok vratiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniti elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Takođe možete pojesti i jabuku na prazan želudac. Jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Zbog dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalijuma što izaziva grčeve, povraćanje i mučninu. Ovaj problem možete lako riješiti ako pojedete bananu.

Kada se osjećate bolesno uvijek pomaže i šolja čaja. Za mamurluk je dobro popiti čaj od kamilice ili mente. Pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Čaj od đumbira u kombinaciji s medom, limunom i narandžom dobar je protiv glavobolje.

Ako želite nešto konkretno, pripremite jaja. Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reaguje proizvodnjom protivaktivnog hemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

image

Jutarnja kafa

-SHUTTERSTOCK

Zašto ne biste trebali da pijete kafu kada ste mamurni?

Nutricionistkinja Laura Burak navodi da biste trebali dobro da razmislite ako planirate da pijete kafu kako bi ublažili mamurluk. To je zato što kofein može da pogorša simptome.

Dehidratacija je uzrok mnogih neugodnih nuspojava kao što su umor, mučnina i vrtoglavica, a koje doživljavamo kada smo mamurni. Međutim, vaš jutarnji napitak mogao bi samo da produbi vaše probleme sa dehidratacijom.

Kafa je diuretik, tako da njeno ispijanje kada ste mamurni može biti loše za vaš organizam i dovesti do dehidratacije. Sve to može da pojača simptome mamurluka i da izazove jaku glavobolju. Kada ne unosite dovoljno tečnosti, vaš se mozak smanjuje, lagano se udaljava od lobanje, a to stvara pritisak na živce, što može uzrokovati bol u glavi.

Može izazvati bolove u stomaku

Pijenje žestokih pića može da sabotira i najjači želudac. To je zato što alkohol iritira sluzokožu želuca i crijeva. Zbog toga pijenje može poremetiti vaš probavni sistem, uzrokujući mučninu, povraćanje i bolove u stomaku.

Međutim, kafa tokom mamurluka može izazvati dodatne bolove u stomaku. Ne samo da kofein djeluje kao stimulans, ubrzavajući kontrakcije u vašim crijevima, već njegov sadržaj kiseline i masnoće takođe može da dovede do nadutosti, žgaravice i refluksa kiseline, prenosi B92.

Može poremetiti san

Alkohol će pomoći da brže zaspite, ali tokom noći će vam uništiti kvalitet sna. Piće prekida otpuštanje melatonina u mozgu, hormona koji podržava san i tako može smanjiti REM fazu sna, duboki stadijum sna kada se pojavljuju snovi.

Zato ne čudi što se tokom mamurluka budite umorni, a kada ubacite još jedan stimulans poput kofeina, to će dovesti do problema s kvalitetom sna. Što je još gore, ako redovno koristite kombinaciju alkohola i kofeina, nedostatak sna može postati veći problem, koji može uticati na svako drugo područje vašeg života.

Izaziva  razdražljivost, depresiju

Piće može da utiče na nivo dopamina, što može da poremeti druge neurotransmitere i da negativno utiče na vaše raspoloženje narednog dana. Kada opuštajući učinci alkohola izblijede, vaš nervni sistem mora ponovo da se navikne, a to može rezultirati povećanim nemirom. Zbog toga su tjeskoba, depresija i razdražljivost neki od znakova mamurluka.

 

Ako sve ovo ne pomogne uzmite šolju rasoli od kupusa, koja tradicionalno važi za najbrži detoks ili jednostavno legnite da prespavate "još jednu pijanu noć" dok alkohol sam ne ispari.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 23:41