/ GETTY IMAGES-YURI ARCURS PEOPLEIMAGES.COM
04/09/2024 u 03:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Greške u šminkanju koje ne smijete praviti ako imate spuštene kapke

Spušteni kapci uopšte nisu rijetka pojava, naročito kod žena u perimenopauzi i kasnije. Neke od nas se rode sa njima, a neke osjete promjene kada kolagen počne da opada. Opušteni kapci postaju još izraženiji zbog prekomjernog rada, stresa, nedostatka sna, nepravilne ishrane, loših navika ili neuspješnih kozmetičkih intervencija (injekcija ili operacija).

Ako vam spušteni kapci zaista smetaju, možete ih zategnuti kod plastičnog hirurga. Ali, činjenica je da blaferoplastika, kako se zove ova intervencija, ima svoj enegativne strane i potencijane neželjene efekte. Zato, ako su opušteni kapci za vas samo estetski problem, evo kako da ga prevaziđete šminkom.

Šminka za spuštene kapke: Kako izbjeći najčešće greške?

Greška broj 1: nanošenje šminke dok je oko zatvoreno

Najčešće nanosimo šminku na kapak, nakon što zatvorimo to oko. Savršeno ste pomiješali sjenke, napravili sve prave prelaze, nacrtali lijepu strelicu, a zatim otvorili oko. I… rezultat uopšte nije bio onakav kakav ste očekivali da vidite.

Šta raditi?

Šminka za spuštene kapke nanosi se na otvoreno oko. Dok nanosite sjenku možete ga zatvoriti, ali kada radite prelaze, izvlačite ajlajner ili nanosite drugu boju, jednostavo mora biti otvoreno. U početku će biti teško naviknuti se na ovaj način primjene, ali kasnije ćete postati majstor svog zanata.

Greška broj 2: previše tamne, jasne i široke strelice

Sada je u modi ajlajner, strelice nacrtane jasnom linijom. Sasvim je jasno da će poželjeti da pratite trendove, ali morate uzeti u obzir karakteristike vaših očiju. Sa spuštenim kapkom, previše tamne, jasne i široke strelice će izgledati neuredno i dodati vam godine.

Šta raditi?

Ako želite da naglasite liniju rasta trepavica, oštrom olovkom ili ajlajnerom sa vrlo tankom četkicom povucite tanušnu liniju bukvalno iznad linije trepavica. Zatim zasjenčite ovu liniju. Umjesto bogatog crnog ajlajnera, koristite grafitne ili braon olovke – izgledaće mekše i prirodnije, a te karakteristike zahteva najbolja šminka za spuštene kapke.

Greška #3: loše sjenčenje

Pored jasnih i svijetlih strelica ajlajnera, danas je veoma relevantna grafička šminka. Sjenčenje se praktično ne koristi, podrazumijeva se da postoji jasna granica boje. Nažalost, takva šminka neće izgledati baš dobro na spuštenim kapcima.

Šta raditi?

Zato se, opet, naoružajte tankim mekim četkama za dobro miješanje boja. Četke sa zaobljenim vrhom su odličan izbor. Koristeći nekoliko nijansi sjenki za šminkanje očiju, postići ćete prelazak jedne boje u drugu, idealan glatki "ombre". Nemojte koristiti previše tamne sjenke, a uvijek nanesite tamnije nijanse na spoljašnji ugao oka – tako ćete omekšati crte lica i učiniti da izgledate mlađe.

Greška br. 4: ravna horizontalna linija obrva

Obrve imaju veliki uticaj na čovjekov izraz lica. Ako su vaše obrve uređene u ravnu horizontalnu liniju, a imate spuštene kapke, to će dodatno opteretiti izgled. Isto, inače, važi i za obrve koje su previše zakrivljene pod visokim uglom.

Šta raditi?

Najbolje je ići kod iskusnog majstora za korekciju i farbanje obrva. On će moći da stvori savršenu krivinu. A onda i sami možete pratiti svoje obrve i urediti ih prema svojoj želji. Sa spuštenim kapkom, krivina treba da bude lagana, ali obrve treba da se podignu blago nagore.

Greška broj 5: pogrešno odabrane nijanse sjenki za oči

Sjenke za oči (kao i ostatak palete dekorativne kozmetike) moraju biti odabrane tako da odgovaraju boji vašeg lica. Nijanse šminke će zavisiti od prirodne nijanse kože ili preplanulog tena, od boje očiju, trepavica i obrva… Ako imate spuštene kapke, ne bi trebalo da koristite tamne sjenke uopšte – one će samo skrenuti pažnju na vaš problem.

Šta raditi?

Šminka za spuštene kapke koristi prirodne nude nijanse sjenki: braon, čokolada, kafa, bež, krem. Od sive, izaberite grafit i svijetlo sivu, ali sa toplim podtonom. Obavezno nanesite tamne tonove na spoljašnji ugao oka ili tanko duž linije rasta trepavica (umjesto strelice). Na sredinu gornjeg kapka i područje ispod obrva treba nanijeti svijetlu nijansu sa blagim sjajem ili biserni hajlajter – tako će izgled biti otvoreniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 14:11