/ -SHUTTERSTOCK
22/07/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kratke šiške su u modi

Ko od nas nije odsjekao šiške kad smo bili djeca ili tinejdžeri i čija majka nije dobila nervni slom zbog toga? A štteu je morala da sanira frizerka i čekali smo cijelu večnost da kosa poraste. Ali kratke šiške nisu samo rezultat nepromišljenih eksperimenata, već i potpuno aktuelni trend ljepote.

Jeste li spremni da ga isprobate? Ako jeste, u nastavku ćete saznati na šta treba da obratite pažnju prije ovako smjelog koraka i koje šiške izabrati od onih koje danas "šetaju" modnim pistama.

Veoma kratke šiške (ili mikro šiške) najidelanije su za ovalni tip lica – kojem inače sve pristaje. Ako je lice okruglo, četvrtasto ili u obliku srca, bolje je izbjegavati prekratke šiške. Uz čelo će izložiti sve ostalo, naglašavajući i prednosti lica i njegove nedostatke.

Istovremeno, spajanje vrlo kratkih šiški traje dugo (što je kosa duža, duže će biti potrebno da se šiške spoje). Još jedan problem: vrlo kratke šiške na kovrdžavoj i talasastoj kosi – biće ih teško ukrotiti i možda će zahtijevati dugotrajno ispravljanje.

Kako ih održavati

Šiške rastu brže od ostalih dlaka, tako da ćete morati da idete kod frizera u prosjeku svake dvije nedjelje. Šiške se takođe zaprljaju prije ostatka kose, a postoji mnogo razloga zašto brzo gube "svježinu". Kreme, kozmetika, sebum i znoj, obilje proizvoda za stilizovanje i na kraju, naše sopstvene ruke, kojima stalno dodirujemo kosu,piše lepotaizdravlje.rs

Ako kosu perete svaki dan, neće biti posebnih promjena u njezi kose, ali ako jednom u 2-3 dana ili ređe (ako je duga), šiške ćete morati da perete posebno. U suprotnom, frizura će izgledati neuredno. Procedura neće trajati mnogo vremena: samo nanesite kap šampona na šiške i isperite.

Budite mentalno spremni na činjenicu da čak i savršeno podrezane šiške treba svakodnevno stilizovati. Šiške sa kojima ste izašli iz salona i šiške koje ste vidjeli u ogledalu nakon slatkog sna su dvije različite stvari. S jedne strane, ovo je dobro: možete isprobati različite frizure, u zavisnosti od vašeg raspoloženja, ili glatke ravne šiške ili zaobljene i začešljane na stranu. S druge strane, to zahtijeva nekoliko obaveznih minuta slobodnog vremena.

Kada se šišate, frizer će vam objasniti osnove stilizovanja kratkih šiški: koji stil koristiti, koje češljeve izabrati i kako pravilno usmjeriti struju vazduha iz fena da biste oblikovali kosu onako kako želite.

Glavni proizvodi za stilizovanje šiški su gel, pjena, lak, vosak i suvi šampon. Međutim, nema potrebe da ih zloupotrebljavate. Prekomerna upotreba proizvoda za stilizovanje kose vrlo brzo će zaprljati kosu.

Da biste oblikovali šiške, dovoljna je kap gela za jaku fiksaciju ili količina pjene ili voska veličine graška. U nekim slučajevima, suvi šampon će pomoći šiškama da dobiju dodatni volumen, prozračnost i disciplinu (u ovom slučaju, brzo će ih "osvježiti").

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 12:38