Ljudski genom na kristalu / - UNIVERSITY OF SOUTHAMPTON
19/09/2024 u 16:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ljudski genom pohranjen na kristalu koji može da traje milijardama godina

Britanski naučnici pohranili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebalo da traje milijardama godina.

Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Univerzitetu u Sautemptonu objavio je da se revolucionarni format pohrane podataka može koristiti za spremanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene sa izumiranjem.

Portparol univerziteta objasnio je da za razliku od drugih formata za pohranu podataka koji s vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu pohraniti do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.

Ti kristali su 2014. godine ušli u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao najtrajniji materijal za pohranu podataka.

Portparol je rekao d aje "kristal je sličan topljenom kvarcu, jednom od hemijski i toplotno najizdržljivijih materijala na Zemlji".

- Može izdržati ekstreme smrzavanja, te temperature do 1.000 stepeni Celzijusa. Kristal takođe može da izdrži direktnu udarnu silu do 10 tona po cm2 i nepromijenjen je dugom izloženošću kosmičkom zračenju“.

Nova studija pokazala: Proteini u krvi mogu predvidjeti ko će oboljeti od demencije

Tim u Sautemptonu, predvođen profesorom Peterom Kazanskim, koristio je ultra-brze lasere za precizno upisivanje podataka u nano-strukturirane šupljine orijentisane unutar silicijuma – s veličinama od samo 20 nanometara.

- Za razliku od označavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetne trake, ova metoda kodiranja koristi dvije optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po cijelom materijalu – otuda ‘5D’ u nazivu - rekao je portparol.

Profesor Kazanski je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovečnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak.

- 5D memorijski kristal otvara mogućnosti za druge naučnike da sastave večno skladište genomskih informacija iz kojih bi se mogli obnoviti složeni organizmi poput biljaka i životinja ako to nauka u budućnosti omogući - dodao je.

Kristal je pohranjen u arhivi Memorije čovečanstva – posebnoj vremenskoj kapsuli unutar slane pećine u Halštatu u Austriji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 16:50