/ GETTY IMAGES-DMYTRO BUIANSKYI
24/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mejkap sa efektom fotošopa: Šminka koja sakriva proširene pore

Sakupili smo 5 trikova koji će pomoći ne samo da prikriju proširene pore, već i da teksturu kože čine glatkijom

Skoro svi ljudi sa masnom i kombinovanom kožom imaju proširene pore. Ne bi trebalo da se stidite ove osobine, pogotovo što možete da se oslobodite proširenih pora uz pomoć njege, ali i dobre šminke.Sakupili smo 5 trikova koji će pomoći ne samo da prikriju proširene pore, već i da teksturu kože čine glatkijom.

Zbog čega se javljaju proširene pore?

Prvo, hajde da shvatimo zašto se pojavljuju proširene pore. To je zbog prekomjerne proizvodnje sebuma. Sebum koji naša koža neprestano proizvodi izlazi kroz lojne kanale i rasteže njihove zidove. Sadržaj pora takođe može oksidirati kada je izložen kiseoniku i potamniti – tako nastaju mitiseri. Uzrok viška proizvodnje sebuma može biti nekoliko faktora: od hormonske neravnoteže do loše ishrane ili dehidrirane kože. Kozmetolog će vam pomoći da saznate koji je vaš konkretan razlog i da ih smanjite i očistite.

Ali, tako šta zahtijeva dugotrajan pristup, a vama se žuri? Vreme je da pokrijete svoje pore šminkom.

Šminka koja sakriva proširene pore

Priprema kože prije šminkanja je jako važna ako niste zadovoljni njenom teksturom. Prije nanošenja šminke, obavezno pripremite kožu. Na primjer, operite lice enzimskim prahom. Proizvod će pomoći da tekstura kože bude glatkija, da se nosi sa komedonima, miteserima i lojnim nitima – nakon pranja, pore će postati manje primjetne. Puder će takođe ispolirati kožu, dajući joj sjaj i elastičnost. Druga opcija je maska od gline u kombinaciji sa kiselinama. Prije maske nanesite tonik ili drugi proizvod sa AHA ili BHA kiselinama kako bi supstance rastvorile sadržaj pora. Zatim koristite masku od gline, koja ne samo da će očistiti pore, već ih i zategnuti. Zapamtite da se glina ne smije da se potpuno osuši – s vremena na vrijeme prskajte lice vodom.

Poslednja faza njege je hidratantna krema sa laganom teksturom. Čak i masnim tipovima je potrebna hidratacija, jer dehidrirana koža proizvodi višak sebuma. Birajte nemasne proizvode sa teksturom gela i hijaluronskom kiselinom u sastavu, koji će kožu učiniti elastičnom i blistavom.

Prajmer sa silikonima

Silikonski prajmeri su najbolji prijatelji masne kože. Takve podloge za šminku "brišu" pore sa lica, ujednačavaju njihov ton, a takođe produžavaju trajnost šminke uopšte. Nanesite prajmer na T-zonu i druga područja gdje vam smetaju velike pore.

Ne treba svakodnevno koristiti silikonske podloge, jer takvi proizvodi stvaraju vodootporni film na koži koji ne dozvoljava vazduhu da slobodno cirkuliše. Česta upotreba može dovesti do začepljenja pora i upale, pa su silikonski prajmeri pogodni uglavnom za večernju šminku i posebne prilike.

Mat baza

Podloge sa mat završnom obradom su pogodne za masnu i kombinovanu kožu. Takvi proizvodi su dizajnirani posebno za kožu sklonu prekomjernoj proizvodnji sebuma. Puder produžava postojanost šminke, a takođe ne "uvlači" u pore, već ih skriva.

Koristite sunđere za nanošenje šminke

Najprikladniji način da se nanosi šminka koja sakriva proširene pore je tapkanjem pomoću sunđera. Vlažan i mekan blender će pomoći da prekrivanje bude lagano i prirodno, upijajući višak podloge ili korektora. Pokreti tapkanja, za razliku od razmazivanja, takođe omogućavaju nanošenje proizvoda na način da proizvod ne naglašava pore.

Prah za fiksiranje

Poslednji korak je fino mljeveni prah za fiksiranje. Ne samo da će se osloboditi masnog sjaja i produžiti vijek šminke, već će pomoći i da se "zamute" pore i koža učini vizuelno glatkijom,piše lepotaizdravlje.rs Pomoću pahuljaste četke nanesite malu količinu pudera na T-zonu da biste postavili ton.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:54