Dijego Maradona / - FOTO: EPA/MAHMOUD KHALED
02/06/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Odložena aukcija Maradonine Zlatne lopte

Aukcija "Zlatne lopte" trofeja dodeljenog legendarnom argentinskom fudbaleru Dijegu Maradoni, planirana za narednu nedelju, odložena je, saopštila je aukcijska kuća Agit.

Maradonini naslednici ove nedelje nisu uspjeli da zaustave aukciju trofeja Zlatne lopte koju je dobio kao najbolji igrač na Svetskom prvenstvu 1986. godine, nakon što su pokrenuli hitan sudski zahtjev.

Sud u Nanteru je odlučio da aukcija može da se održi po planu, ali je advokat Maradoninih naslednika uložio žalbu.

Aukcija je trebalo da se održi u četvrtak, a novi datum tek treba da bude određen.

- Maradona je uvek izazivao strasti i to se nastavlja uprkos presudi u četvrtak, koju pozdravljamo i kojom je odbačen zahtev naslednika za zabranu aukcije - naveo je Maksimilijan Agit, predstavnik aukcijske kuće, u saopštenju.

Maradonina Zlatna lopta ide na aukciju, očekuju se milioni

- Naša misija je da organizujemo aukciju u najboljim mogućim uslovima, kako za našeg prodavca, tako i za kupce - dodao je on.

Maradona je taj trofej dobio na ceremoniji u kabareu Lido na Jelisejskim poljima 1986. godine. Trofej je kasnije nestao i oko toga su kružile razne glasine.

Neki su pričali da ga je Maradona izgubio na partiji pokera, ili da ga je prodao da bi platio dugove. Takođe, pričalo se i da ga je Maradona čuvao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, kada je igrao za Napoli.

Maradonini naslednici vjeruju da je ukraden iz banke.

Dijego Maradona, koji je 2020. umro u 60. godini, dobio je 1986. godine Zlatnu loptu, trofej za najboljeg igrača na Mundijalu, na kome je predvodio reprezentaciju Argentine do pobjede 3:2 protiv Zapadne Njemačke u finalu u Meksiko sitiju.

Na tom turniru postigao je i neregularni ali ipak priznati gol rukom („Božja ruka“), ali i „Gol vijeka“ kada je solo prodorom predriblovao praktično sve protivnike, u pobjedi 2:1 protiv Engleske u četvrtfinalu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 15:30