/ GETTY IMAGES-MARCOS ELIHU CASTILLO RAMIREZ
14/09/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta bolje hidrira: vazelin ili akvafor?

Ovi proizvodi su veoma popularni — čak i među onima koji nisu entuzijasti za njegu kože — i često se koriste za zaštitu i umirivanje nadražene, suve kože ili usana. Ali iako oba proizvoda i hidriraju i štite, postoje neke jasne razlike između njih u pogledu formule, osjećaja i još mnogo toga.

Šta je akvafor?

Akvafor je mast za njegu kože koja sadrži vazelin zajedno sa sastojcima kao što su lanolin, glicerin, bisabolol i pantenol. Ovi sastojci čine proizvod veoma hidratantnim i efikasnim za umirivanje, zaštitu i liječenje suvih, ispucalih usana i suve, iritirane ili ispucale kože. Stvara zaštitnu barijeru, pomažući da se zadrži vlaga na koži.

U poređenju sa vazelinom, akvafor ima lakšu teksturu koja se bolje razmazuje i lakše se upija u kožu. Vazelin je gušći i teško se upija. Vazelin ima tendenciju da bude masniji, dok je formulacija akvafor rastvorljivija u vodi.

Šta je vazelin?

Postoji velika šansa da cio život imate kutijicu vazelina u svom ormariću za ljekove – i to sa dobrim razlogom. Vazelin je pouzdan i voljen osnovni proizvod za njegu kože napravljen od 100% vazelina. Obično se koristi za liječenje suve, iritirane i ispucale kože. Pomaže u zadržavanju vlage i takođe stvara zaštitnu barijeru koja štiti vašu kožu od vode i drugih elemenata životne sredine dok liječi.

Trebali koristiti akvafor ili vazelin?

Odluka da li ćete koristiti akvafor ili vazelin često se svodi na lične preferencije. Nijedan proizvod nema aktivni sastojak: oba funkcionišu kao zaštitne masti. Neki ljudi više vole teksturu akvafora jer je malo manje masna od vazelina, ali drugima se sviđa što je vazelin masniji i koliko dobro pomaže suvoj koži.

Ipak, nekoliko situacija u kojima je jasna odluka vazelin ili akvafor.

Vazelin

Vazelin može biti koristan za ljude koji imaju problema sa suvom, osjetljivom kožom, kao i onima sa suvim, ispucalim usnama, laktovima, petama.

Akvafor

Akvafor može biti koristan za liječenje suve, ispucale kože i umirivanje manjih posjekotina i opekotina. Takođe je efikasan kao hidratantna krema za grubu, suvu kožu i može da pruži olakšanje za ispucale i suve usne.

Konačna odluka: vazelin ili kavafor?

Vazelin i Akvafor su zaštitne masti koje vam mogu pomoći kada želite da tretirate suvu, ispucalu kožu i usne, spriječite trljanje i umirite iritiranu kožu. Ali formulacije su malo drugačije: vazelin je masan i težak dok akvafor sadrži vazelin plus neke druge sastojke kao što su lanolin, glicerin, bisabolol, mineralno ulje i pantenol. Što se tiče osjećaja, vazelin je malo teži i masniji, dok je akvafor nešto lakši i lakše se razmazuje. Dermatolozi kažu da se odluka koju ćete koristiti često svodi na lične preferencije.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da ćete željeti da budete oprezni sa ovim proizvodima ako je vaša koža sklona aknama – mogu pospješiti izbijanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:03