Kafa može ”razbiti” san / SHUTTERSTOCK
05/12/2024 u 08:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Svjetski dan turske kafe: Naučite kako da je skuvate da bude savršeno pjenasta

Turska kafa je jedan od najautentičnijih ukusa u Turskoj, jedinstvene arome i procesa kuvanja. Omiljeni je napitak i prvi užitak i kod nas.

Zahvaljujući velikom uticaju na turski način života, kafa nije samo napitak sa kofeinom, već simbol gostoprimstva i prijateljstva. Duboko ukorenjeno u turskoj kulturi, zajedničko ispijanje ovog aromatičnog napitka je trenutak koji se cijeni, koji zbližava ljude i produbljuje razgovor. U Turskoj se kaže: „Šolja kafe popijene zajedno ostaje u srcu 40 godina“.

UNESCO je dodao tursku kafu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa 2013. godine, i od tada se 5. decembar obilježava kao „Svjetski dan turske kafe“. U čast tako posebnog dana, hajde da naučimo istoriju ovog napitka.

Dolazak u turske zemlje

Kafa je prvi put stigla u palatu sultana Sulejmana u Istanbul kroz Jemen, za vrijeme Osmanskog carstva, i majstori kuvari u kuhinji palate razvili su novu tehniku kuvanja. Ime je dobila baš po toj posebnoj metodi kuvanja koju su izmislili Turci. Nakon što je bila istaknuto piće u palati, turska kafa je stigla i na ulice Istanbula. U 16. vijeku počele su da se otvaraju javne kafane u kojima su se ljudi družili uz ispijanje kafe. Kako je Istanbul bio kosmopolitski i trgovački centar, kafa je prešla granice: kada su trgovci počeli da trguju zrnima kafe sa dalekim zemljama, evropske diplomate i drugi zvaničnici uveli su kulturu ispijanja kafe u svojim zemljama.

Da li konzumiranje kafe na prazan želudac zaista može stvoriti zdravstvene probleme

Tradicija upisana u tursku kulturu

Turska kafa je tokom vjekova postala sastavni dio turske kulture. Ono što je čini tako jedinstvenom je to što je njen način kuvanja ostao nepromijenjen do danas. Za ukusnu tursku kafu neophodna je veoma fino mljevena kafa. Kafa se zatim priprema u loncu sa dugačkom drškom i usnom za sipanje, zvanom džezve, i služi se u malim šoljicama. Kada je riječ o šećeru u kafi, postoje „obična“ (sa malo šećera), blago zaslađena ili slatka.

Turska kafa tradicionalno dolazi sa čašom vode i ratlukom. Voda pomaže onima koji je piju da očiste svoje nepce i da u potpunosti osjete ukus kafe. Kafa je toliko neophodna u turskoj kulturi da se čak i „kahvaltı“ (doručak), prevodi bukvalno kao „obrok prije kafe“.

image

Sorte turske kafe za gurmane

SHUTTERSTOCK

U Turskoj uvijek postoji razlog za ispijanje kafe. Kako se kafa konzumira posle svakog obroka kao digestiv, ona prati i razgovore sa prijateljima ili kućne posjete. Tokom ovakvih iskrenih ćaskanja, gatanje je zabavna turska zabava povezana sa turskom kafom. Turci okreću svoje šoljice za kafu da bi proricali sudbinu na osnovu oblika toza, ako imaju slobodnog vremena. To je zabavan ritual za tumačenje slika unutar šolje sa prijateljima. Servis turske kafe neizbježan je i kao poklon u posebnim prilikama, od vjerskih praznika do vjeridbi.

Sorte turske kafe za gurmane

Iako se klasična turska kafa svakodnevno konzumira širom zemlje, različite sorte postoje u svakom regionu. Na primjer, turska kafa se priprema od mastične gume u Egejskom regionu, gde je drveća mastike u izobilju. Menengič kafa, bez kofeina i voćnog ukusa, je lokalna poslastica u Gaziantepu i napravljena je od pasulja Pistacia terebinthus, poreklom iz jugoistočne Turske. Slično tome, mirra kafa se preferira u jugoistočnim gradovima Mardin i Šanliurfa. Mirra je jedna od najrobusnijih kafa na svijetu i služi se u malim šoljicama bez držača. Za one koji više vole laganiju kafu, kameno mljevena dibek kafa može biti idealna. Vrste turske kafe se takođe razlikuju po načinu kuvanja, na primer na zagrijanom pijesku, uglju ili pepelu.

Kako kafa utiče na depresiju?

Naučite kako da napravite pjenastu tursku kafu

Svjetski dan turske kafe možete proslaviti tako što ćete napraviti penastu tursku kafu po tradicionalnom receptu. Prije nego što počnete, uverite se da su zrna kafe što svježija. Trebaće vam tanja mljevena kafa nego što bi bila za filter kafu. Pomiješajte kafu sa vodom u šerpi, dodajte šećera koliko želite i kuvajte. Kada kafa proključa, videćete sloj pjene preko nje. Ako ga pažljivo sipate, pjena će ostati na vrhu. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Komentari (5)

This comment was minimized by the moderator on the site

Po Dejtonu nema Bosne, nego Repubke Srpske i Federacij BH. Ovo je veliki dan za sve Srbe gdje god živjeli.
Car od carah ( Bajden) nije spremio Eskobara da uredbu vidi kako stoji ......, nego uvodi treći put sankcije.

Dragan
This comment was minimized by the moderator on the site

Prastaj

EkspertSaPala
This comment was minimized by the moderator on the site

Postovani urednici ovog portala koji se iz Momisica, izgleda, preselio u Obrenovac - radi se o entitetu, koji u formi republike nije medjunarodno priznat. Pa shodno tome, ili odradite korekciju naslova ili vodite racuna u sledecim objavama.

EkspertSaPala
This comment was minimized by the moderator on the site

Ti, ako si "ekspert sa Pala", trebao bi znati da je ime tog entiteta o kome govoris, "Republika srpska", da je to ustavu tog entiteta i "Dejtonskog sporazuma" i da ga, do sada, niko nije promenio a nije ni pokusao. Prema tome, naimanje je pozvano...

Ti, ako si "ekspert sa Pala", trebao bi znati da je ime tog entiteta o kome govoris, "Republika srpska", da je to ustavu tog entiteta i "Dejtonskog sporazuma" i da ga, do sada, niko nije promenio a nije ni pokusao. Prema tome, naimanje je pozvano urednistvo da to ime menja, bez obzira da li se nalazi u Momisicima ili Obrenovcu. Ali neznalice ostaju neznalice i tu im zaista malo ko moze pomoci ili im status promrniti.

Učitaj više
HercegNovi4s
This comment was minimized by the moderator on the site

Kako volim kad se jave ove izbjeglice sto su dosle u Herceg Novi ostavljajuci svoje ognjiste da drugi jasu po njima. Da li je i pred kojim organom, kojom notom, koje drzave ovaj entitet priznat kao republika/nezavisna drzava? Ja za to ne znam,...

Kako volim kad se jave ove izbjeglice sto su dosle u Herceg Novi ostavljajuci svoje ognjiste da drugi jasu po njima. Da li je i pred kojim organom, kojom notom, koje drzave ovaj entitet priznat kao republika/nezavisna drzava? Ja za to ne znam, edukuj me. Ili da ja proglasim nezavisnost ovog mog placa na Krimovicu? No da se Carevic ne digne sa bagerima i pocne da mi litija oko dvorista?

Učitaj više
EkspertSaPala
Još nema objavljenih komentara

Ostavite svoj komentar

  1. Registrujte se ili prijavite na svoj nalog
31. mart 2025 17:22