Teksas gradi prvi hotel na svetu pomoću 3D štampača / - SKRINšOT/JUTJUB
27/09/2024 u 23:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Teksas gradi prvi hotel na svijetu pomoću 3D štampača

Gradilište izgleda kao svaki drugi 3D štampač, samo što je kran mnogo veći i gradi hotel sloj po sloj u teksaškoj pustinji, čime će Teksas dobiti prvi takav hotel na svijetu.

El Cosmico, postojeći hotel i kamp na periferiji Marfe u Teksasu, se širi. Na 24 hektara zemljišta grade se 43 nove hotelske jedinice i 18 stambenih kuća, a sve uz pomoć 3D štampača, prenosi HRT.

– To je prvi hotel na svijetu izgrađen 3D štampom, kaže vlasnica El Cosmica Liz Lambert, a partneri koji stoje iza projekta su kompanija za 3D štampanje ICON iz Ostina u Teksasu i arhitekte iz grupe Bjarke Ingels.

Lambert je rekao da 3D tehnologija omogućava neviđenu kreativnost.

- Većina hotela je zatvorena u četiri zida, a vi često gradite istu cjelinu iznova i iznova. Nikada nisam mogao da gradim sa tako malo ograničenja i sa takvom fluidnošću samo zaobljenih linija, kupola i parabola. Ludo je graditi na taj način. Jedinice sada mogu imati arhitektonske karakteristike koje bi inače bile preskupe da bi se replicirale u velikim razmjerama sa tradicionalnom gradnjom - rekao je Lambert.

U izgradnji su prve dvije jedinice prizemnice sa zidovima visokim 3,7 metara, od kojih je jedna trokrevetna, a druga obična hotelska soba. Zakrivljeni, bež zidovi štampani su pomoću ICON-ovog Vulcan-a, 3D štampača širine 14,2 metra, visine 4,7 metara i težine 4,75 tona.

image

Teksas gradi prvi hotel na svetu pomoću 3D štampača

- SKRINšOT/JUTJUB

Tehničar za štampu nadgleda Vulkana, koji koristi svoju robotsku ruku i mlaznicu za obavljanje poslova na gradilištu.

„Mastilo“ ovog 3D štampača je specijalni materijal na bazi cementa nazvan Lavacrete, mješavina dizajnirana za snagu, pristupačnost i mogućnost štampanja.

(VIDEO)Talog od kafe može se koristiti za 3D štampu

Direktor i osnivač ICON-a Džejson Balard rekao je da radnici prilagođavaju i miješaju sastojke u zavisnosti od vremenskih uslova.

- Magija se dešava u aditivima koji nam omogućavaju da nastavimo sa štampanjem - rekao je Balard i dodao da vlažnost, temperatura i zračenje utiču na ponašanje materijala, pa čak i na konačnu boju.

ICON radi i na stambenom projektu u blizini grada Ostina, koji će takođe biti izgrađen uz pomoć tehnologije 3D štampača.

image

Teksas gradi prvi hotel na svetu pomoću 3D štampača

- SKRINšOT/JUTJUB

-Dugoročno gledano, 3D konstrukcija bi mogla da zamijeni neke kvalifikovane radnike. Mislim da će sa socijalne tačke gledišta i u smislu uticaja na privredu, posebno na lokalna radna mjesta i udaljena područja, to biti jedan od izazova koje moramo uzeti u obzir kada govorimo o metodi 3D štampanja - rekao je Milad Bazli, predavač nauke i tehnologije na Univerzitetu Čarls u Australiji.

Proširenje El Cosmica trebalo bi da bude završeno do 2026. godine. Cijene hotelskih jedinica kretaće se između 200 i 450 dolara po noći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 23:21