Balzam za usne / -SHUTTERSTOCK
15/08/2023 u 17:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pozajmljivanje balzama za usne može prouzrokovati zdravstvene probleme

Ginekolog Dirk Brinkman upozorava da dijeljenje kozmetičkih proizvoda dovodi do mogućnosti za dobijanje polno prenosive infekcije

Bilo da je ljeto ili zima, mnogi od nas posežu za balzamom za usne. Kad nam je koža na usnama ispucala, on pomaže u sprečavanju stvaranja ranica.

Ipak, nije rijetkost da neko zaboravi svoj balzam za usne, pa isti traži na pozajmicu. Ako spadate u kategoriju onih koji će uvijek izaći u susret kad dobijete ovakvu molbu, dobro razmislite. Naime, ovaj naizgled ljubazan čin može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih problema.

Ginekolog Dirk Brinkman upozorava da dijeljenje kozmetičkih proizvoda dovodi do mogućnosti za dobijanje polno prenosive infekcije.

-Ako neko ima herpes i koristi balzam za usne ubrzo posle oralnog odnosa, balzam za usne može prenijeti infekciju - rekao je on.

Upozorenje dolazi nakon što je u Velikoj Britaniji prošle godine broj zaraženih porastao za 25 odsto na 392.453, prema podacima Agencije za zdravstvenu bezbijednost, piše "The Sun".

Uglavnom se liječi antibioticima, a ako se ne liječi kako treba, može dovesti i do HIV-a.

-Osobe koje se nisu izliječile od herpesa mogu izazvati niz komplikacija i zdravstvene probleme, uključujući trajnu neplodnost, kao i povećan rizik od ginekološkog raka.

To je zbog humanog papiloma virusa (HPV) koji se širi bilo kojim oblikom kontakta koža na kožu, uključujući ljubljenje i polni odnos. Postoji oko 200 različitih sojeva bolesti, od kojih je većina bezopasna. Ali dva soja - HPV16 i HPV18 - odgovorni su za većinu karcinoma.

-Kod žena se ozbiljniji simptomi menstruacije uglavnom odbacuju, ali mogu biti znak hlamidije ili gonoreje- rekao je stručnjak.

Ta infekcija se može zamijeniti gripom jer simptomi uključuju glavobolju, groznicu, slabost i bol u grlu. Ginekolog Dirk je pozvao ljude sa simptomima da odu kod doktora gdje će ih dalje poslati da urade testove urina, krvi i briseve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:14