Дојење у трудноћи / Шутерсток
27/02/2022 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци откривају најбоље савјете за дојење

Ако беба неће да ухвати дојку, или одбија флашицу, ово су савјети стручњака како да тај проблем ријешите. Многе маме суочавају се с потешкоћама када беба престаје да сиса, а ову појаву стручњаци понекад називају "збрком брадавице". О чему је ријеч? Беба која повремено сиса, а повремено једе из флашице, постаће збуњена или фрустрирана и резултат ће бити да одбија један од та два начина исхране - најчешће први.

"Збрка брадавице", или конфузија при дојењу, значи да ће се беба навићи на брзи ток млијека које добија из флашице, због чега јој дојење неће више бити довољно. Беба ће постати фрустрирана када добије да сиса јер ће ток млијека, наравно, бити спорији него из флашице из које млијеко излази већом брзином. Ово је чешћи проблем од друге варијанте, када беба одбија флашицу јер не жели толико млијеко, колико мамину топлоту и директан контакт.

Овај проблем задаје велике муке многим мамама које бебе и доје, и хране на флашицу, или покушавају да их одвикну од дојке. Стручњаци имају неколико савјета како да беба једе баш како треба.

- Чак и љекари сматрају да "збрка брадавице" постоји, мада она није званично препозната као проблем. Бебе имају потешкоће због два начина храњења, радила сам са више од 350 породица као консултант за дојење и многе маме имале су таква искуства - рекла је бабица и консултанткиња за дојење, Хали Шилдс.

- Беба ће одбијати једну дојку јер дјелује да "више воли" другу, или неће моћи да се закачи за брадавицу, када почнете да примјењујете храњење флашицом. Неке од беба ће такође тешко да се прилагоде на методу у којој добијају мало једно, мало друго - рекла је она.

Због "конфузије" ће и мама имати проблеме, јер ће беба стално тражити једну дојку, или потпуно одбијати да сиса. Могуће је и да брадавице постану болне или испуцале, јер се беба "качи" слабије него иначе.

Медицинска сестра и консултанткиња за дојење зато има савјете за маме које имају овај проблем, или труднице које планирају да доје бебе уз дохрану из флашице.

- Бебу би мама требало да доји, а флашицу би требало да јој даје други члан породице. Беба ће на тај начин знати да топлину и њежност добија само уз дојку, а да млијеко без тих асоцијација стиже из флашице коју даје друга особа. Одлично је и да се увјежба ритмично давање млијека из флашице, које имитира природни ток млијека из дојке. На тај начин, беба неће примијетити разлику у самој брзини тока млијека и то неће представљати проблем - рекла је медицинска сестра Шири Перл.

Она свим родитељима савјетује да кроз овај период, који може бити пун изазова, прођу колико је могуће мирно и стрпљиво. Проблем ће бити ријешен, али ће све ићи лакше ако нема нервозе и стреса.

- Дојку би беби требало нудити у слабо освијетљеној просторији, гдје нема ствари које јој одвлаче пажњу, јаког свјетла или звукова. Испробајте и нове положаје за дојење, посебно док је беба поспана, на тај начин ће се брже вратити дојци - рекла је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:33