Kolač sa piškotama i kiselom pavlakom / - -SHUTTERSTOCK
09/07/2022 u 07:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brzo i osvježavajuće – ljetnji voćni kolač sa piškotama i kiselom pavlakom

Recept je zahvalan za kombinovanje raznih vrsta voća, a jedini neophodni sastojci uz to su piškote, kisela pavlaka i šećer, kao i malo mlijeka

Napravite ljetnji voćni kolač sa piškotama i kiselom pavlakom. Za pripremu ove poslastice od nekoliko sastojaka potrebno vam je svega desetak minuta. Nešto duže moraćete da sačekate da biste ga poslužili, pošto je neophodno da malo odstoji u frižideru. Recept je zahvalan za kombinovanje raznih vrsta voća, a jedini neophodni sastojci uz to su piškote, kisela pavlaka i šećer, kao i malo mlijeka. Po želji možete kolač da ukrasite šlagom ili rendanom čokoladom.

Količine neophodne za kolač mogu se prilagoditi. Vrsta i količina voća – takođe.

Ukusan je sa dinjom, ili breskvama, može i kajsijama, ali i sa bananama i kivijem, a tek sa jagodama, malinama i drugim bobičastim voćem…

Ili kombinacijom svega.

Sastojci

– Piškote (kupovne, oko 400 grama za posudu veličine velike sveske A4 formata, dubine 4-5 cm)

– Kisela pavlaka (do 4 čaše od po 1,8 dcl ili jedna velika od 700 grama, 12% ili 20% masnoće)

– Šećer (prah ili kristal, najviše osam kašika)

– Voće (šta volite, do 0,5 kg; isjeckati, maline, ribizle, borovnice i sl. ostaviti ucijelo)

– Šlag ili rendana čokolada za ukrašavanje, a i ne mora

– Malo hladnog mlijeka za umakanje piškota

Priprema:

Po pravilu, na jednu kutiju kupovnih piškota od oko 100 grama, ide jedna čaša (1,8 dcl) kisele pavlake (masnije ili manje masne, već po želji) i jedna do dvije kašike šećera (u prahu ili kristalu, svejedno).

U pravougaonu posudu sa ivicama (na primjer vatrostalnu, kao za tiramisu, ali može da posluži i bilo koja tepsija sa ivicama od 4 -5 cm) posložiti piškote koje prethodno na sekund (bukvalno „na sekund“) umočite u hladno mlijeko.

Čašu kisele pavlake izmiješate sa jednom do dve kašike šećera (doslovce samo izmiješate, ne mutite) i prelijete preko piškota.

Na to poređate sjeckano voće (najbolje je više vrsta).

Na voće složite novi red piškota nakratko umočenih u hladno mlijeko (ako baš želite da kolač prilikom posluživanja izgleda zanimljivije, možete da promijenite smjer piškota u drugom redu u odnosu na prvi).

Potom opet prelijete zaslađenom kiselom pavlakom i pospete voćem.

Na to ponovo sloj piškota. I za završnicu – umućeni šlag ili još jedan sloj zaslađene kisele pavlake po kojem možete da narendate malo čokolade, ili da posložite voće.

Ukoliko želite veći kolač, preporuka je da uzmete veću posudu, jer je ovaj kolač sa tri sloja piškota i voćem i pavlakom između već sasvim dovoljno visok i idealan za sječenje – pod uslovom da odstoji malo u frižideru, najbolje par sati ili preko noći.

Savjet: Prilikom pripreme odvojiti dio sastojaka i napraviti isti ovaj kolač u jednoj ili dvije čaše i konzumirati – odmah!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:14