/ -SHUTTERSTOCK
26/05/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čokoladna torta s jagodama i nutelom

Vrhunac je sezone jagoda i gotovo je nemoguće otići na pijacu i odoljeti ovim slatkim crvenim plodovima. Ako ste ljubitelj jagoda i čokoladnih kolača, onda je ova vrhunska poslastica baš za vas

Sastojci

Za kore:

220 grama putera

4 kašike kakaa

200 ml vrele vode

250 grama brašna

300 grama šećera

kašičica soli

kašičica sode bikarbone

120 ml slatke pavlake

2 jaja

kašičica ekstrakta od vanile

dvije do četiri kašike nutele

Za preliv od jagoda:

50 grama šećera

800 grama jagoda

Za šlag:

500 ml slatke pavlake

100 grama šećera u prahu (po želji).

Priprema

Otopite puter na umjerenoj vatri. Dodajte četiri kašike kaka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Potom dodajte 200 ml vrele vode, miješajte tridesetak sekundi i skinite s vatre.

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i so. Dodajte dobivenu čokoladnu smjesu i izmiješajte. Pomiješajte slatku pavlaku, ekstrakt od vanile, jaja i sodu bikarbonu. Zatim prethodno izmiješane sastojke dodajte smjesi od čokolade i brašna i dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Pripremite dva manja kalupa za tortu i obložite ih pekarskim papirom. Smjesu sipajte u kalupe (pola u jedan, pola u drugi). Pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni od 18 do 20 minuta.

Izvadite kore iz kalupa i lagano skinite papir s njih te ih ostavite da se skroz ohlade. U međuvremenu, spremite preliv. Očistite i isijecite jagode te im dodajte šećer i ekstrakt vanile. Promiješajte i ostavite da se mariniraju petnaestak minuta. Nakon toga ocijedite sok.

Umutite slatku pavlaku kako biste dobili šlag (šećer dodajte po želji).

Na ravnu površinu postavite jednu koru tako da donji dio bude na vrhu (dio koji je bio zalijepljen za pekarski papir) i na njega nanesite nutelu pa pola količine šlaga te pola količine jagoda i na kraju je potrebno da "postavite" drugu koru na jagode (opet obrnuto, tj. dio na koji je bio zalijepljen papir ide na vrh).

Sada ponovite iste korake: nutela pa druga polovina šlaga pa druga polovina jagoda. Stavite tortu u frižider najmanje jedan sat prije posluživanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 03:08