Sastojci
Za kore:
220 grama putera
4 kašike kakaa
200 ml vrele vode
250 grama brašna
300 grama šećera
kašičica soli
kašičica sode bikarbone
120 ml slatke pavlake
2 jaja
kašičica ekstrakta od vanile
dvije do četiri kašike nutele
Za preliv od jagoda:
50 grama šećera
800 grama jagoda
Za šlag:
500 ml slatke pavlake
100 grama šećera u prahu (po želji).
Priprema
Otopite puter na umjerenoj vatri. Dodajte četiri kašike kaka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Potom dodajte 200 ml vrele vode, miješajte tridesetak sekundi i skinite s vatre.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i so. Dodajte dobivenu čokoladnu smjesu i izmiješajte. Pomiješajte slatku pavlaku, ekstrakt od vanile, jaja i sodu bikarbonu. Zatim prethodno izmiješane sastojke dodajte smjesi od čokolade i brašna i dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
Pripremite dva manja kalupa za tortu i obložite ih pekarskim papirom. Smjesu sipajte u kalupe (pola u jedan, pola u drugi). Pecite u rerni zagrijanoj na 180 Celzijusovih stepeni od 18 do 20 minuta.
Izvadite kore iz kalupa i lagano skinite papir s njih te ih ostavite da se skroz ohlade. U međuvremenu, spremite preliv. Očistite i isijecite jagode te im dodajte šećer i ekstrakt vanile. Promiješajte i ostavite da se mariniraju petnaestak minuta. Nakon toga ocijedite sok.
Umutite slatku pavlaku kako biste dobili šlag (šećer dodajte po želji).
Na ravnu površinu postavite jednu koru tako da donji dio bude na vrhu (dio koji je bio zalijepljen za pekarski papir) i na njega nanesite nutelu pa pola količine šlaga te pola količine jagoda i na kraju je potrebno da "postavite" drugu koru na jagode (opet obrnuto, tj. dio na koji je bio zalijepljen papir ide na vrh).
Sada ponovite iste korake: nutela pa druga polovina šlaga pa druga polovina jagoda. Stavite tortu u frižider najmanje jedan sat prije posluživanja.
