Sastojci:
Tamni sloj:
250 g mljevenog keksa
100 g šećera u prahu
10 g kakaa u prahu
10 ml ruma
50 g čokolade za kuvanje
100 ml mlijeka
Bijeli sloj - kokos krema:
150 g maslaca (otopljenog)
45 ml mlijeka
75 g šećera u prahu
100 g kokosa
Dodatno:
150 g svježih malina
Priprema:
Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Mlijeko blago zagrijte, ne smije biti previše toplo. U većoj posudi pomiješajte mljevene kekse, šećer u prahu, kakao, otopljenu čokoladu i rum. Dodajte toplo mlijeko i dobro izmiješajte dok ne dobijete kompaktnu, glatku smjesu.
Dobijenu smjesu stavite u veću plastičnu kesicu za zamrzavanje. Razvaljajte je ravnomjerno po cijeloj površini kesice. Potom kesicu zarežite sa strane kako biste je otvorili poput knjige i lakše nanijeli bijeli sloj.
U drugoj posudi mikserom umutite omekšali maslac, mlijeko i šećer u prahu dok ne dobijete glatku kremu. Zatim dodajte kokos i sve još jednom dobro izmiksajte dok se sastojci potpuno ne povežu.
Bijelu kremu ravnomjerno rasporedite preko tamnog sloja. Zatim po površini rasporedite svježe maline i lagano ih utisnite u kremu.
Pomoću kesice pažljivo zarolajte smjesu u roladu. Dobro je pritisnite kako bi bila čvrsta. Rolat stavite u frižider i ostavite da se hladi barem nekoliko sati.
Nakon hlađenja, rolat izrežite na kriške oštrim, ravnim nožem. Poslužite i uživajte u svježem, laganom i bogatom desertu.
Rolat se može dodatno ukrasiti narendanom čokoladom, kokosom ili listićima mente za još bolji vizualni utisak. Možete je pripremiti i dan ranije - ukus će biti još intenzivniji.
