/ -SHUTTERSTOCK
12/11/2024 u 15:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napravite ukusne cimet rolnice

Jesen je pravo vrijeme za uživanje u toplim, mirisnim poslasticama a jedna od njih su i cimet rolnice. Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept je savršen za hladne jesenje dane kada želite nešto slatko i toplo, a uz šoljicu kafe ili čokolade postaje pravi ritual.

Pravi se od mekog dizanog tijesta, zbog čega je potrebno izdvojiti nekoliko sati za njegovu pripremu, a može se služiti uz različite prelive.

Sastojci:

500 g brašna

75 g šećera

10 g soli

10 g suvog kvasca

250 ml mlijeka

2 jaja

100 g otopljenog maslaca

100 g smeđeg šećera

2 - 3 kašike mljevenog cimeta

50 g otopljenog maslaca

100 g šećera u prahu

2 - 3 kašike mlijeka

1 kašikica vanilin šećera

Priprema

U velikoj posudi, pomiješajte sve suve sastojke: brašno, šećer, so i kvasac. U drugoj zdjeli umutite mlako mlijeko s jajima pa dodajte otopljeni maslac. Polako dodajte mokre sastojke u suve, neprestano miješajući, dok se ne formira tijesto.

Na pobrašnjenoj površini, mijesite tijesto oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Zatim, premjestite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči u volumenu.

Dok čekate da tijesto naraste, pripremite smjesu za punjene. Korsitite manju zdjelu, pomiješajte smeđi šećer i cimet. Otopite maslac i pripremite ga za premazivanje tijesta.

Kada je tijesto naraslo, prebacite ga na pobrašnjelu površinu i razvaljajte u pravougaonik. Premažite cijelu površinu tijesta otopljenim maslacem, a zatim ravnomjerno pospite mješavinom šećera i cimeta.

Počnite sa duže strane i pažljivo zarolajte tijesto u čvrst valjak. Nakon toga, odrežite rolnice debljine oko 3-4 cm. Stavite ih u prethodno nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu, ostavljajući malo prostora između njih kako bi se mogle širiti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu još oko 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite rolnice 25 do 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Dok se rolnice peku, pripremite preliv.

Koristite manju posudu u kojoj ćete pomiješati šećer u prahu, mlijeko i vanilu. Kada su rolnice gotove, izvadite ih iz pećnice i još dok su tople, prelijte ih glazurom od krem sira. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. novembar 2024 15:20