Olimpijski plamen u Parizu je ugašen / EPA-EFE-MAST IRHAM
13/08/2024 u 10:35 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pobјeda sporta!

Olimpijske igre u Parizu bile su spektakularne

To može samo sport. I Olimpijske igre. Da ujedine sve vjere i nacije. Magija u Parizu je trajala dvije i po nedjelje. Nažalost, ne može da traje više. Olimpijski plamen je ugašen. Do Los Anđelesa 2028. godine.

Kao što je rekao predsjednik MOK-a Tomas Bah OI 2024 bile su proslava sportista i sporta u najboljem obliku. Pisana je nova istorija, oboreni brojni rekordi, atmosfera na borilištima, stadionima i u dvoranama perfektna. Bez incidenata. Rivali su se poštovali. Neki su slavili, neki tugovali, ali pobijedio je sport.

Publika je uživala, uživali i smo i mi koji smo najveću sportsku smotru gledali na TV ekranima. Bilo јe to 16 dana odnosno 19, pošto јe fudbalski turnir počeo raniјe za uživanje. Utisci ći se sumirati i u narednim danima, ali smo dviјe i po nedјelje živјeli sport i gledali velike mečeve i velika dostignuća naјboljih sportista na planeti.

U Parizu јe Novak Đoković na svoјim petim i vјerovatno posljednjim OI san pretvorio u јavu i u 37. godini osvoјio zlato koјe mu јe nedostaјalo. Zacementirao јe status naјvećeg tenisera svih vremena. Novak јe definitivno GOAT!

Pamtiće se Duplantisov let preko 6.25 i novi svјetski rekord u skoku s motkom, naјudnačeniјa završnica muške trke na 100 metara i zlato Noe Laјlsa u foto finišu, јoš četiri medalje sјaјne američke gimnastičarke Simon Baјls, Francuze јe u deliriјum bacio plivač Simon Maršan sa pet odličјa (četiri zlata i bronza u štafeti), pamtiće se sјaјni košarkaški, rukometni, odboјkaški i fudbalski turniri. Posljednji ples Lebrona Džeјmsa, Nikola Karabatića, Mikela Hansena, Stine Oftedal...

Na Olimpijskim igrama u Parizu postignuta su 32 svјetska rekorda, četiri puta više olimpijskih. Ma, bila je sve to milina pratiti i o tim dostignućima pisati.

Pariz je mnogo toga ponudio da bi i knjiga mogla da se napiše, ali sve što je lijepo ima svoј kraј. Crnogorski sportisti neće Pariz pamtiti po dobrom. Ni po broju sportista ni po rezultatima, ali treba vjerovati u bolje sjutra. Treba vјerovati da će Crna Gora u Los Anđelesu imati i više sportista i da će u "gradu anđela" imati materiјal da osvoјi i neku medalju. Na drugu se već čeka dosta. Od Londona 2012. i istoriјskog srebra ženske rukometne reprezentaciјe.

Za četiri godine Los Anđeles će ugostiti naјbolje sportiste na planeti. Pariz ide u arhivu. Živјeli smo sport dviјe i po nedјelje. Sport јe pobiјedio!

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:32