Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA MAJ 2024. GODINE

DESET MJESECI BEZ ŽALBI

Ni u maju mjesecu, ombudsman ‘‘Dana‘‘ nije dobio nijednu žalbu, što je deseti mjesec zaredom kako čitaoci nijesu imali potrebu da se obraćaju zaštitniku svojih prava iz domena primjene i poštovanja etičkih načela i njima odgovarajućih smjernica Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore.

AKTIVNOSTI OMBUDSMANA:

   1. U sjedištu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, u  Podgorici, ombudsman ‘‘Dana‘‘ prisustvovao je 7. maja, sastanku sa Terezom Ribeiro, predstavnicom OEBS-a sa slobodu medija, na kome su, pored predstavnika OEBS-a, učestvovali i: Milka Tadić Mijović (Centar za istraživačko novinarstvo), Dražen Đurašković (Sindikat medija Crne Gore), Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik ‘‘Vijesti‘‘ i Ranko Vujović, izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju.

   Na sastanku se razgovaralo o stanju medijske scene u Crnoj Gori, problemima koji je opterećuju, samoregulaciji i o nerasvijetljenim napadima na novinare i njihovu imovinu. Posebno je, uz oštru osudu, pomenuto još uvijek nerasvijetljeno ubistvo Duška Jovanovića, osnivača, direktora i glavnog i odgovornog urednika ‘‘Dana‘‘, od čije je mučke likvidacije prošlo dvije decenije, a da još nije otkriven ni nalogadavac ni stvarni počinilac ovog gnusnog zlodjela. ‘‘To što je protekao ovoliki vremenski period, a da još nijesu otkriveni stvarni nalogodavac i neposredni ubica Duška Jovanovića, odgovornost je bivše vlasti, ali ni nova nije, u tom pogledu, iako je najavljivala, napravila gotovo nikakav pomak‘‘, kazao je tim povodom ombudsman ‘‘Dana‘‘, Ilija Jovićević.

   2. U sklopu istraživanja koje je nastalo kao dio UNESCO-vog projekta ‘‘Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: podrška novinarstvu kao javnom dobru‘‘, koji finanansira Evropska unija, a koje je realizovao Medijski savjet za samoregulaciju, zajedno sa ombudsmanom ‘‘Dana‘‘ i ombudsmankom ‘‘Vijesti‘‘ i ‘‘Monitora‘‘, nastala je studija ‘‘Pravo na zaborav u crnogorskom medijskom prostoru s osvrtom na uporedna iskustva‘‘. Njeni autori su: Aneta Spaić i Ranko Vujović, ispred Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ilija Jovićević, ombudsman ‘‘Dana‘‘ i Paula Petričević, ombudsmanka ‘‘Vijesti‘‘ i ‘‘Monitorа‘‘, koji su pomenutu studiju promovisali za najširu javnost 24. maja na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici. O promociji su izvijestili gotovo svi mediji u Crnoj Gori, među njima i ‘‘Dana‘‘, o čemu možete čitati na ovom linku: https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/pravo-na-zaborav-primijeniti-kroz-zakon-i-samoregulaciju-5240695. Takođe, informaciju o promociji studije ‘‘Pravo na zaborav u crnogorskom medijskom prostoru s osvrtom na uporedna iskustva‘‘, objavio je na svom sajtu i UNESKO: https://www.unesco.org/en/articles/right-be-forgotten-paths-its-application-montenegro.

  3. Studiju ‘‘Pravo na zaborav u crnogorskom medijskom prostoru s osvrtom na uporedna iskustva‘‘, njeni autori predstavili su 27. maja i studentima studijskog programa Medijske studije i novinarstvo Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Aneta Spaić, Ranko Vujović i Ilija Jovićević to su uradili  neposredno u kontaktu sa studentima, dok im se Paula Petričević obratila putem Zoom aplikacije.

   4. U organizaciji Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Tehnička radna grupa za samoregulaciju koju čine: Aneta Spaić i Ranko Vujović, ispred Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ilija Jovićević, ombudsman ‘‘Dana‘‘, Ljiljana Minić, urednica u ‘‘Danu‘‘, Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik ‘‘Vijesti‘‘ i Paula Petričević, ombudsmanka ‘‘Vijesti‘‘ i ‘‘Monitora‘‘, boravila je 30. i 31. maja u dvodnevnoj studijskoj posjeti Amsterdamu, u Holandiji. Osim njih, u crnogorskoj delegaciji bile su još i Danijela Popović, ombudsmanka Radio-televizije Crne Gore, i predstavnice  Misije OEBS-a iz Crne Gore, Sanja Ćupić i Biljana Jovanović-Albijanić. Sa ciljevima i učinkom posjete, možete se informisati na linku: https://www.osce.org/me/mission-to-montenegro/570141.

             

Ombudsman ‘‘Dana‘‘

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 12:00