Грађани се интересовали о новим цијенама / ФБ Чистоћа
28/03/2021 u 23:36 h
A.D.A.D.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Грађани Чистоћи дугују 2.470.000 еура

Фактурисана реализациjа ниjе реално наплатива у цjелости, из разлога што поjедини корисници услуга обавезе нередовно плаћаjу, па jе друштво принуђено да покреће поступке за принудну наплату, кажу из Чистоће
Предузеће Чистоћа од правних и физичких лица потражује укупно 4.245.152 еура. Од тог износа дуг грађана према овом градском предузећу износи 2.471.963 еура, док правна лица дугују 1.773.189 еура. Чистоћа је донијела нови цјеновник сакупљања и транспорта комуналног отпада на основу којег су цијене за физичка лица увећане за 50 одсто, те грађани за ову услугу плаћају 0,045 еура по квадрату стамбеног простора умјесто досадашњих 0,030 еура. Рецимо за стамбени простор површине 60 квадрата, умjесто досадашњих 3.85 еура, jединствени мjесечни рачун за извршену услугу одвоза и депоновања комуналног отпада износиће 5.78 еура, што представља повећање од 1.93 еура на мjесечном нивоу. За правна лица циjене су за поjедине области повећане за 30 одсто. Оно се односи на вртиће, школе, факултете, домове ученика и студената, библиотеке, позоришта, биоскопе, галериjе, вjерске обjекте, спортске обjекте, теретане... коjе ће по квадрату умjесто досадашњих 0,060 еура плаћати 0,080 еура. За остале категориjе циjене си непромиjењене. Из Чистоће на чијем је челу Андрија Чађеновић нијесу саопштили колико су до сада имали рекламација грађана.
– Питања грађана на достављене рачуне у протекла два мjесеца углавном су се односила на поjашњења у вези повећања циjене услуге сакупљања и транспорта комуналног отпада, на што Друштво благовремено одговара – наводе из Чистоће.
Разматрају могућност ковертирања рачуна
Градско предузеће Чистоћа још није почело да ковертира рачуне које достављају грађанима и правним лицима. Ту могућност ће, како кажу, сагледати у догледно вријеме.
– Ово Друштво ће у догледно вриjеме приступити сагледавању могућности достављања ковертираних рачуна корисницима услуга, на досадашњи начин, путем инкасантске службе. Указуjемо да jе већ дужи временски период корисницима услуга, правним лицима и грађанима, омогућен приjем рачуна електронским путем, што jе од посебног значаjа у периоду присутне пандемиjе вируса ковид-19. По овом питању, Агенциjа за заштиту личних података до сада се ниjе обратила овом Друштву – саопштили су из Чистоће.

Они истичу да промјеном нових цијена фактурисана реализација повећана је у просјеку за цирка 23 одсто.
– Међутим, у пракси, фактурисана реализациjа ниjе реално наплатива у цjелости, из разлога што поjедини корисници услуга своjе обавезе нередовно плаћаjу, па jе друштво принуђено да покреће поступке за принудну наплату. То утиче на значаjно спориjи прилив тих средстава, коjи jе условљен траjањем судских поступака. Такође, треба узети у обзир да код правних лица, по правилу, постоjи jедан броj корисника над коjима су спроведени поступци ликвидациjа и стечаjева – саопштили су из Чистоће.
У пракси, фактурисана реализациjа ниjе реално наплатива у цjелости, из разлога што поjедини корисници услуга своjе обавезе нередовно плаћаjу, па jе друштво принуђено да покреће поступке за принудну наплату.

​Градско предузеће Чистоћа омогућило jе грађанима, коjима су се дуговања накупила, измиривање обавеза на више мjесечних рата. Корисници могу потписати споразум о измирењу дуга у више мjесечних рата. Закључивањем споразума о измирењу дуга омогућава се плаћање у више мjесечних рата. Дуг до 100 еура у ратама по пет еура мjесечно, дуг преко 100 еура у ратама по десет еура мjесечно, уз обавезу плаћања три рачуна приликом закључивања споразума и редовности плаћања наредних мjесечних рачуна
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:45