Duška Mačić / -GLAVNI GRAD
28/06/2024 u 07:27 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mačić: "Podgoričanka"će vratiti energiјu i značaj centru

Služba glavne gradske arhitektice, nakon više mjeseci pripreme, raspisala je međunarodni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje adaptivne prenamjene objekta Robne kuće "NAMA" ili među našim sugrađanima poznatije kao "Podgoričanka".

U razgovoru za "Dan" Duška Mačić, glavna gradska arhitektica, kaže da se uz uvažavanje kolektivne nostalgije i memorije naših sugrađana i vizije uprave Glavnog grada o vraćanju života centru stvorila sinergija o planiranim sadržajama u objektu robne kuće. Na cirka 4.000 kvadrata bruto građevinske površine u jednoj podzemnoj i četiri nadzemne etaže, izgradiće multifunkcionalan prostor, restoran na prvom rooftopu u centru grada i prostor namjenjen za stvaranje novih ideja i inovacija, kaže ona.

– Ideja je da rekonstrukcijom robne kuće i uvođenjem potpuno nove namjene u sam objekat, a pritom vodeći računa da on i dalje bude dostupan i otvoren za naše sugrađane, napravimo prvi korak u ostvarenju cilja odnosno vraćanju energije i značaja centru grada. Uprava Grada јe stanovišta da јe imaјući u vidu istoriјsko i kulturno nasljeđe neophodno staroј Mirkovoј varoši vratiti funkciјu centra. Nova namjena objekta određena je upravo na osnovu ove vizije uprave Glavnog grada, zatim analizom postojećih i neophodnih sadržaja, osluškivanjem potreba naših sugrađana ali i sagledavanjem trenutnih društvenih, sociјalnih i ekonomskih tendencija – kaže Mačić.

 

Tri imena - NAMA, "Beograđanka" i "Podgoričanka"

Činjenica da ovaj objekat naši sugrađani pamte i nazivaju i Robnom kućom NAMA, i "Beograđankom" i "Podgoričankom", zapravo govori o njenoj važnosti kroz bližu istoriju, ali i o kolektivnoj memoriji naših sugrađana, kaže Duška Mačić.

– Zgrada Robne kuće NAMA izgrađena je 1949. godine na Trgu Ivana Milutinovića, današnjem Trgu Republike, a odlukom Narodnog odbora Opštine Titograd iz 1957. godine ustupljena je na upravljanje zagrebačkom trgovačkom preduzeću NAMA - Narodni magazin, jednom od najvećih lanaca robnih kuća u vrijeme SFR Jugoslavije. Bila јe to među prvim izgrađenim zgradama u Titogradu nakon Drugog svjetskog rata, zajedno sa zgradama duž nekadašnjeg Bulevara Nemanjina obala i nekoliko stambenih zgrada u Novoj varoši. Prvobitna osnova imala je oblik latiničnog slova "L" koja je jednim krakom izlazila na današnju Ulicu Slobode, a drugim na Ulicu Novaka Miloševa – kaže Duška Mačić.

Sliјedi potom, kaže ona, kratak period kada je robna kuća bila pod upravom trgovinskog preduzeća Titograd, sve do 1970. godine kada pripada lancu Robnih kuća "Beograd" pa otud, kaže ona i nadimak "Beograđanka".

–U tom periodu dodat je teretni lift, kao i pokretne stepenice koje su bile prve u Titogradu. Mnogim Titograđanima, upravo ove pokretne stepenice bile su često jedini razlog za posjetu robnoj kući. Uz zidne figure Crnogorke i Crnogorca u igri predstavljaju nezaobilazan dio kolektivne memorije i asocijacije na ovaj prostor – kaže Duška Mačić.

Robna kuća "Beograd" suočila se sa problemima i 1998. djelatnost preduzeća je zaustavljena, nakon čega je u februaru 1999. godine osnovano akcionarsko preduzeće "Podgoričanka".

– Oko prostora robne kuće skoro deceniju se vodio sudski spor između Glavnog grada i Robnih kuća "Beograd". Odlukom Višeg suda zgrada je konačno pripala Glavnom gradu 2018. godine – kaže Duška Mačić.

image

Nekadašnja robna kuća

-M.VUJISIć

Buduća namjena robne kuće podrazumijeva mjesto koje objedinjuje preduzetničku energiju i inovacije, omogućavajući mladim ljudima da započnu i vode svoje biznise i socijalizuju se.

–Pored co-working prostora rezervisanog za spratne etaže, objekat će biti otvoren za naše sugrađane kroz različite sadržaje. Prizemlje objekta je planirano da dominantno dobije ulogu javnog prostora koji će služiti kao produžetak centralnog gradskog trga, odnosno pasaž koji će povezati centralni trg sa dvorišnim dijelom i nastaviti komunikaciju dalje sa ulicom i trgom Balšića. Stvoriće se multifunkcionalan prostor, u potpunosti otvoren za naše sugrađane, ali i turiste u kojem će imati priliku da uživaju u koncertima, književnim večerima, otvorenoj kafeteriji i prostoru opredjeljenom za prodaju lokalnih tradicionalnih proizvoda – navodi Duška Mačić.

Miјenjana fasada

Tokom godina objekat je pretrpio određene izmjene u gabaritima i u izgledu fasade.

– Za potrebe Robne kuće "Beograd" zgradi su dograđene prostorije ka unutrašnjem dvorištu namijenjene tehničkim i pratećim prostorijama. Izvorno objekat je imao dominantno naglašene horizontalne elemente fasade, formirane da se pravilno smjenjuju puni betonski parapeti sa transparentnim odnosno staklenim strukturama. Upravo ovi betonski elementi na spratovima su u jednom dijelu ukinuti kako bi se povećala visina otvora i uvelo veće prirodno osvjetljenje, dok su u većem dijelu fasade podignuti, čime su prozorski otvori ostavljeni samo u vidu uske trake ispod međuspratne konstrukcije. Izmjene su napravljene i u dijelu atike i nadstrešnice, a veći dio fasade obložen je bijelim limenim panelima – navela јe Duška Mačić.

Poslednja etaža, zajedno sa krovom, kaže Mačić, idealna јe za otvaranje restorana gdje će naši sugrađani imati priliku da uživaju u gastro ponudi sa pogledom na glavni trg i centar grada.

– Kako bi se na funkcionalan način odvijala planirana namjena konkursnim zadatkom definisani su sadržaji, prije svega misleći na kancelarije različite tipologije, otvoren prostor sa radnim stolovima, konferencijske i multimedijalne sale, razne vrste radionica, prostor za odmor i druženje, teretanu sa pratećim sadržajima, studio za muzičku produkciju, radio emitovanje, editovanje zvuka, muzičke probe i slično. Konkursni zadatak je koncipiran da pruži osnovne informacije o samom objektu, stanju statičke stabilnosti kroz predhodnu analizu i predlog sanacije konstrukcije, planiranoj namjeni i cilju koji želimo da postignemo realizacijom ovog projekta, kako bi učesnici u konkursku imali veću slobodu u izradi najboljih mogućih rješenja, a da pritom zadovolje smjernice koje propisuju urbanističko tehnički uslovi – kaže Mačić.

Raspisan konkurs za "Podgoričanku": Sačuvati urbanu memoriju grada

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 08:27